Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: fraude astronomice în domeniul prestaţiilor sociale

capture_decran_2020-09-09_a_17.56.12.png

Sursa imaginii: 
AFP/Philippe Huguen

În Franţa, Curtea de conturi publică un raport din care reiese că fraudele comise în domeniul prestaţiilor sociale se ridică la cel puţin un miliard de euro pe anul trecut. O comisie de anchetă parlamentară pune în lumină numeroasele disfuncţionalităţi ale sistemului francez şi îşi exprimă temerea că fraudele sunt şi mai mari.

Concluziile anchetatorilor parlamentari sunt stupefiante, după cum afirmă un jurnalist în revista L’Express. S-ar părea că Franţa numără două milioane patru sute de mii de beneficiari fantomatici ai Asigurărilor sociale. Greu de explicat cum este posibil ca nişte oameni care nu au dreptul la respectivele prestaţii să se bucure totuşi de ele, sau să figureze în sistem, dar probabil că executivul va încerca să pună ordine în acest „Castel” demn de Kafka.

Pascal Brindeau, în numele Comisiei de anchetă parlamentară, declară că fraudele s-ar putea ridica la 14 miliarde de euro, şi poate chiar şi mai mult. Diferenţa uriaşă dintre cifra evocată de Curtea de conturi şi cea avansată de Comisia de anchetă parlamentară suscită deja controverse şi degajă un parfum de scandal.

În Franţa există numeroase tipuri de ajutoare sociale, de exemplu cele furnizate pentru familiile care deţin locuinţe sociale şi nu-şi pot plăti chiria.

Unele fraude depistate în domeniul asigurărilor de sănătate par să emane dintr-o niglijenţă crasă a funcţionarilor. În fiecare an sunt delivrate, de exemplu, în jur de trei milioane de cărţi de asigurare socială pentru persoane avînd drept de sejur de numai şase luni. Curtea de conturi a descoperit însă că multe dintre aceste cărţi Vital (cum li se spune în Franţa) rămîn active şi după epuizarea permisului de şedere, cam între 152 000 şi 570 000.

Cotidianul le Parisien evocă unele bizarerii în ce priveşte regimul de asigurare medicală pentru militari. Rezultă, s-ar părea, că 250 de titulari de astfel de asigurări au astăzi peste 120 de ani… Să fie oare Franţa ţară campioană în materie de longevitate sau în materie de fraude sociale?