Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus Franţa: Emmanuel Macron promite noi decizii pentru a combate epidemia

macron.jpeg

Presedintele Emmanuel Macron, la Ajaccio, 10 septembrie 2020.
Presedintele Emmanuel Macron, la Ajaccio, 10 septembrie 2020.
Sursa imaginii: 
AFP - LUDOVIC MARIN

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, promite că va anunţa vineri noi decizii privind epidemia de Covid-19. Asta «pentru a da o vizibilitate pe următoarele săptămâni» a precizat liderul de la Paris. La ce ne putem aştepta, în contextul în care numărul de cazuri şi de bolnavi sunt în creştere exponenţială în Hexagon?

In urma consiliului de apărare prevăzut vineri, autorităţile de la Paris vor impune noi restricţii, în particular în marile oraşe, acolo unde circulaţia coronavirusului este extrem de activă. S-ar putea astfel decide noi carantine restrânse teritorial dar şi închiderea unor locuri publice sau interdicţia de a mai organiza reuniuni cu public. Emmanuel Macron subliniase necesitatea de a impune decizii «pe teritorii, pe regiuni» şi nu pentru ansamblul ţării cum s-a făcut în primăvară.

«Trebuie să încetinim cât mai mult circulaţia virusului trebuie să ne reorganizăm viaţa socială, să ne adaptăm continuând totodată să ne educăm copii, să îngrijim şi alte patologii şi să facem economia să funcţioneze» a mai precizat preşedintele Franţei.

Anunţurile care ar urma să fie făcute survin în contextul în care preşedintele Consiliului ştiinţific, Jean-François Delfraissy estima joi că «deciziile pe care trebuie să le ia guvernul sunt dificile întrucât nivelul epidemiei este îngrijorător.»

«Ne îndreptăm direct spre zid, strategia carantinei de 14 zile impusă bolnavilor şi suspecţilor nu este eficientă» mai spun alţi specialişti. E adevărat că ţinând cont de ultimele date ştiinţifice, se ştie că după 7-8 zile de la apariţia simptomelor, nu se mai detectă practic niciun virus contagios. Carantina ar urma deci să fie redusă la doar 7 zile, lucru care ar putea încuraja populaţia să o respecte mai bine.

Cifrele o atestă. In ultimele 24 de ore s-au înregistrat circa 8.600 de noi bolnavi şi încă 71 de noi focare de infecţii pe teritoriul francez. In spitale sunt internaţi circa 5.000 de bolnavi din care 600 în reanimare.

Pe plan educaţional, 32 de şcoli – dintr-un total de peste 60.000 – au fost închise în Franţa din cauza unor cazuri de coronavirus, plus vreo 520 de clase din diverse alte şcoli.

 
Coronavirus Franţa: Emmanuel Macron promite noi decizii pentru a combate epidemia