Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


In timpul crizei, bogaţii continuă să se îmbogăţească, denunţă Oxfam

oxfam.jpg

ONG-ul Oxfam publicà un nou raport în care denuntà faptul cà în timpul actualei crize, anumite firme fac beneficii uriase.
ONG-ul Oxfam publicà un nou raport în care denuntà faptul cà în timpul actualei crize, anumite firme fac beneficii uriase.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Simon Dawson

ONG-ul Oxfam, bazat la Londra, publică un nou raport în care denunţă creşteera spectaculoasă a benefiiclor anumitor firme. Asta în contextul în care lumea este confruntată cu o gravă criză economică cauzată de epidemia de Covid.

Oxfam constată că până la sfârşitul anului, 32 de mari firme din lume vor înregistra creşteri spectaculoase ale beneficiilor lor. Printre aceşti «profitori» ai crizei, multe firme de înaltă tehnologie, americane de obicei : Microsoft, Intel, Apple, Facebook, Google dar şi Walmart, Nestlé sau Roche.

In momentul în care lumea întreagă, confruntată cu pandemia de coronavirus, trece printr-o criză economică şi o recesiune istorică, beneficiile totale acestor 32 de societăţi citate în raportul Oxfam vor creşte cu practic 110 miliarde de dolari (92 de miliarde de euros), faţă de media beneficiilor lor din ultimii 4 ani!

In paralel, cei mai bogaţi 25 de miliardari din lume şi-au văzut patrimoniul crescut cu 225 de miliarde de dolari între lunile martie şi mai. In particular, Oxfam îl vizează pe Jeff Bezos, patronul Amazon, firmă ale cărei acţiuni au crescut cu 76% de la începutul anului. Averea lui Bezos atinge astfel suma astronomică de 204 miliarde de dolari, potrivit calculelor realizate de revista Forbes.

ONG-ul cu sediul la Londra arată de asemenea cu degetul spre constructorul japonez de automolbile Toyota care a distribuit acţionarilor săi peste 200% din beneficiile realizate de începutul anului. Gigantul german al chimiei BASF a fost şi mai darnic: 400% din beneficii au mers în buzunarul acţionarilor în ultimele 6 luni.

In fapt, cu acest raport, Oxfam ridică o problemă scoasă déjà în evidenţă şi de alte instanţe şi anume repartizarea costului crizei provocate de epidemia de Covid.

 
In timpul crizei, bogaţii continuă să se îmbogăţească, denunţă Oxfam