
Special Paris
Covid-19: Noi restricţii impuse de autorităţile din Europa
La Barcelona, o doamna poarta o masca sanitara pe strada, în aer liber. Guvernul a înasprit masurile sanitare pentru a diminua numarul de îmbolnaviri cu coronavirus.

Consiliul de Apărare s-a reunit vineri pentru a decide ce noi măsuri pot fi impuse şi unde pentru a se evita să fie reimpusă o carantină generală, ceea ce însemna o lovitură foarte dură pentru economia franceză.
Potrivit Agenţiei de Sănătate Publică, nu mai puţin de 75 de departamente au fost catalogate «sensibile» , cu risc mediu ori ridicat de îmbolnăviri.
În altă ordine de idei, autorităţile din Franţa au inclus Covid19 în registrul bolilor profesionale pentru personalul medical. Astfel, aceşti îngrijitori vor putea beneficia de o rambursare a taxelor de spitalizare şi a tratamentului administrat.
În Europa, autorităţile încearcă fiecare, în funcţie de situaţia locală, să facă faţă epidemiei.
Cea mai afectată ţară din Europa este Spania – cu aproape 9.000 de cazuri pozitive anunţate într-o singură zi, miercuri şi cu 260 de decese înregistrate în ultima săptămână. Pentru a putea diminua acest număr, autorităţile au decis ca elevii să nu revină cu toţii, deodată, la şcoală, ci să revină treptat, de-a lungul lunii septembrie. Guvernul a decis măsuri mai mult ori mai puţin stricte, în funcţie de cât de gravă este situaţia, la scară regională.
Spre exemplu, zona Madrid a fost plasată în categoria «intermediară» iar în acest caz sunt interzise adunările cu mai mult de 10 persoane atât în public cât şi în spaţiul privat. Restricţii asemănătoare au fost decise pentru restaurante, baruri, spaţii de rugăciune.
Apoi, o carantină parţială, locală, cu restricţii de circulaţie a fost decisă la nivelul mai multor oraşe ori sate. Spre exemplu, de vineri seară, patru cartiere din Palma de Mallorca intră în carantină pentru două săptămâni.
În Germania, 1.200 de cazuri au fost înregistrate într-o singură zi, miercuri. Guvernul a decis de la finele lui august ca persoanele ce revin din călătorii din ţări cu risc, o listă ce se tot lungeşte de altfel, să se plaseze în carantină la domiciliu. Spre exemplu, pe această listă se află cinci zone din Franţa, cantoane din Elveţia, regiunea croata Dubrovnik, regiuni din România, Bulgaria, Belgia şi Spania. Până la finele anului, adunările cu peste 50 de persoane sunt interzise.
În Anglia, de luni, sunt interzise adunările la care ar putea participa mai mult de 6 persoane, comparativ cu 30 câte se pot reuni în prezent. Măsura este valabilă atât pentru exterior cât şi pentru spaţiul privat, cu excepţia şcolilor, locurilor de muncă, pentru căsătorii ori înmormântări. Restaurantele şi pub-urile sunt obligate să înregistreze coordonatele clienţilor pentru a îi putea contacta ulterior, dacă se va descoperi vreun caz de îmbolnăvire cu Covid-19.
Anglia şi Tara Galilor vor dispune din 24 septembrie, de o aplicaţie de trasabilitate a cazurilor de coronavirus, mai anunţă guvernul britanic.
În Italia, masca sanitară este obligatorie şi în spaţiul închis acolo unde o distanţare fizică nu este posibilă, stadioanele sunt închise la fel şi discotecile.
Scoala va începe în Italia pe 14 septembrie iar guvernul a promis să furnizeze săptămânal 170.000 de litri de dezinfectant şi aproape 80 de milioane de măşti gratuite pentru dascăli şi pentru elevi. După un vot regional, două regiuni au decis să amâne până pe 24 septembrie începerea noului an şcolar.
În Portugalia, cei care se îmbolnăvesc sunt în mare parte tineri, între 20 şi 40 de ani. Din 15 septembrie, este redus numărul celor care se pot reuni – de la 20 la 10, la nivelul întregii ţări. Pentru Lisabona măsura a fost decisă încă de la fínele lui iunie. Si, la fel ca în capitală, vânzarea de băuturi alcoolice este interzisă după ora 20h, dar şi consumul lor în spaţiul public. Campionatul de fotbal va fi reluat pe 18 septembrie dar fără spectatori. Premierul cere patronilor să îşi lase angajaţii să lucreze de acasă ori să găsească un regim alternativ.
În Olanda, cele mai mute cazuri de îmbolnăviri în decurs de 24 de ore, din aprilie încoace, s-au înregistrat marţi – aproape 5.500 de cazuri înregistrate în rândul tinerilor cu vârste între 20 şi 24 de ani. Premierul şi ministrul sănătăţii promit noi restricţii pentru a se limita răspândirea virusului.
Cehia este ţara ce cunoşte, de două săptămâni, cea mai rapidă evoluţie a coronavirusului, cu aproape 70 de cazuri la 100.000 de locuitori, de 3,5 ori mai multe decât în Germania, spre exemplu. De săptămâna aceasta masca sanitară este obligatorie în interior, cu excepţia sălilor de curs ori la locul de muncă ori acolo unde o distanţă fizică poate fi respectată. Din 14 septembrie masca va fi însă impusă elevilor. În Praga, barurile şi discotecile nu pot funcţiona după miezul nopţii.
De luni, Austria impune purtatul măştii sanitare, în spaţiul public închis, pentru perioada de iarnă “şi poate şi după căci situaţia devine serioasă”, după cum s-a exprimat cancelarul conservator Sebastian Kurz. 650 de noi cazuri au fost înregistrate miercuri, în decurs de 24 de ore. La spectacole ori evenimente sportive vor putea participa până la 1.500 de spectatori în interior şi până la 3.000 în exterior. De la începutul epidemiei, 750 de persoane au murit din cauza coronavirusului în Austria.