Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe fondul tensiunilor cu Turcia, Grecia cumpără de la Franţa 18 avioane de luptă Rafale

rafale.jpg

Grecia a anuntat cà va cumpàra 18 avioane Rafale de la Franta; e vorba de primul contract european pentru firma-constructoare Dassault Aviation.
Grecia a anuntat cà va cumpàra 18 avioane Rafale de la Franta; e vorba de primul contract european pentru firma-constructoare Dassault Aviation.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Pascal Rossignol

«A venit momentul să ne întărim forţele armate» a declarat premierul Greciei într-un discurs rostit la Salonic. Cum era prevăzut în culise de mai multe zile, Kyriakos Mitsotakis a anunţat cu această ocazie că ţara sa va achiziţiona, printre altele, avioane de luptă franceze de tip Rafale. Asta în contextul tensiunilor tot mai persistente cu Turcia.

In cadrul importantului program de achiziţionare de arme anunţat sâmbătă, premierul Greciei a precizat că Atena va cumpăra 18 avioane de luptă de fabricaţie franceză Rafale. E vorba de prima comandă europeană pentru acest aparat de vânătoare ultrasofisticat . De asemenea, forţele armate elene vor achiziţiona 4 fregate şi 4 elicoptere franceze pentru marină şi vor recruta 15.000 de soldaţi suplimentari.

Drept răspuns la anunţul Atenei, PDG-ul firmei Dassault – cea care fabrică avioanele Rafale – a afirmat că societatea sa «este complet mobilizată pentru a răspunde nevoilor operaţionale ale armatei aerului elene şi pentru a contribui la asigurarea suveranităţii Greciei şi securităţii popurului elen.» De partea ei, Florence Parly, ministra franceză a Armatelor a salutat «o veste excelentă pentru industria aeronautică franceză.»

Decizia elenilor de a -şi întări forţele armate survine în contextul în care Grecia şi Turcia, ambele membre Nato, trec printr-o perioadă de aprige tensiuni legate de zăcămintele de hidrocarburi din Mediterana orientală, o zonă pe care Atena o consideră de suvernitatea ei. Luna trecută, Ankara a trimis la faţa locului nave de război în apele revendicate de Grecia, lucru care a împins Atena să organizeze manevre navale cu sprijinul şi participarea unor vase militare din Franţa.

După ce la mijlocul săptămânii Emmanuel Macron a criticat vehement atitudinea Turciei, sâmbătă, Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, l-a avertizat direct pe liderul de la Paris. «Nu căutaţi nod în papură turcilor, nu căutaţi cearta cu Turcia.»

 
Pe fondul tensiunilor cu Turcia, Grecia cumpără de la Franţa 18 avioane de luptă Rafale