Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Progrese în tratatarea bolnavilor spitalizaţi cu Covid-19

spilf.jpg

Oratori la al 21-lea congres national de infectiologie care s-a derulat la Poitiers.
Oratori la al 21-lea congres national de infectiologie care s-a derulat la Poitiers.
Sursa imaginii: 
Twitter/@SPILF_

La sfârşitul săptămânii, infecţioniştii francezi s-au reunit în congres la Poitiers (centrul Franţei). Lume multă la această adunare anuală în cursul căreia specialiştii au notat că s-au făcut progrese în tratarea bolnavilor de Covid-19. Asta în contextul în care epidemia continuă să se propage de o manieră îngrijorătoare în Hexagon.

«Intre debutul epidemiei de Covid-19 şi sfârşitul lunii iunie, rata mortalităţii a scăzut cu 50% la pacienţii spitalizaţi» afirmă şeful serviciului de boli infecţioase şi tropicale de la spitalul parizian Bichat citat de Le Monde. Pentru colega noastră de la ziarul de seară, acest lucru este o veste bună pe frontul luptei contra epidemiei de Covid-19.

O veste bună în contextul în care Franţa a trecut de pragul simbolioc al celor 10.000 de noi cazuri în 24 de ore, o mie mai mulţi decât vineri, în ziua precedentă. 28 dintre ei au fost spitalizaţi ceea ce face că peste 400 dintre bolnavii noi din ultima săptămână au ajuns în spitale.

In ciuda unei situaţii epidemiologice îngrijorătoare şi în absenţa unor noi măsuri forte din partea autorităţilor ca să limiteze propagarea epidemiei, cifrele evocate la congresul specialiştilor reuniţi la Poitiers demonstrează că pacienţii spitalizaţi cu noul coronavirus sunt mai bine îngrijiţi decât la începutul pandemiei. In parte, graţie unor tratamente cu dexametazonă, un corticoid ieftin şi eficace care diminuează cu peste 20% riscul de mortalitate la formele severe de Covid. Un studiu masiv coordonat de OMS – Organizaţia mondială a sănătăţii – şi de Universitaeta din Bristol a validat aceste tratament. La începutul lui septembrie, OMS a recomandat dealtfel folosirea sistematică a corticoidelor la pacienţii atinşi de o formă severă de Covid. In fine, specialişii francezi notează că s-au realizat progrese şi graţie folosirii precoce a anticoalgulanţilor şi o intubare mai puţin sistematică a pacienţilor cu Covid.

In partea a doua a reportajului ei, ziarista de la Le Monde se apleacă asupra condiţiilor în care s-a derulat congresul de la Poitiers. O manifestare co-organizată de Societatea de patologie infecţioasă de limbă franceză (Spilf) şi de Colegiul univeristarilor de boli infecţioase şi tropicale. Au venit în oraşul din centrul Franţei, timp de trei zile, circa o mie de participanţi, jumătate faţă de «norma» obişnuită, şi în mare parte infecţionişti, puternic mobilizaţi de pandemie, ne spune Le Monde. Ziar care dă cuvântul organizatorilor pentru a se justifica de ce tocmai în plină criză, ei se reunesc. «Era important să avem schimburi de opinii şi experienţe, aveam nevoie să ne vedem altfel decât prin video, mai ales că disciplina noastră a fost şi este în centrul unor polemici» spune un infecţionist din Rennes. «Am făcut totul pentru ca acest congres să nu devină un focar, am redus la maximum riscurile» spune un altul.

E adevărat că participaţii au fost toţi mascaţi, au stat în sală la distanţă – de unde şi numărul de participanţi înjumătăţit – şi nu s-au organizat nici mese sau serate, nici tradiţionala cină de gală.

Evoluţia recentă a epidemiei arată că aceasta va dura ceva vreme. «Va trebui deci să ne obişnuim să trăim cu virusul» spuneau paricipanţii dar şi guvernul de la Paris. Unii dintre cei veniţi la Poitiers regretau însă că dosarul coronavirus a ocupat tot locul ori, există şi alte preocupări ale infecţioniştilor precum bacteriile multirezistente la antibiotice, maladiile tropicale şi Sida.

 
Progrese în tratatarea bolnavilor spitalizaţi cu Covid-19