Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Musée d’Orsay, ţinta unei acţiuni a militantelor din mişcarea Femen

femen.jpg

Circa 20 de militante Femen au protestat la Musée d'Orsay contra discriminàrilor sexiste.
Circa 20 de militante Femen au protestat la Musée d'Orsay contra discriminàrilor sexiste.
Image source: 
Twitter/@capucinema

Lovitură de forţă a mişcării Femen la Musée d’Orsay! Circa 20 de militante ale asociaţiei feministe au ocupat duminică în plină zi holul principal al muzeului parizian care săptămâna trecută refuzase intrarea unei tinere pe motiv că avea un decolteu prea mare. Ca de obicei, Femenele au protestat cu sânii goi pe care erau inscripţionate diverse mesaje militante.

Scena a fost imortalizată de zecile de vizitatori care se aflau în muzeul parizian în momentul acţiunii militantelor Femen. 20 de femei de diverse vârste, cu masca pe faţă, şi-au dezgolit busturile pe aleea centrală a lui Musée d’Orsay, acolo unde se află dealtfel numeroase statui clasice cu femei goale. Pe sânii goi ai militantelor erau înscrise diverse mesaje de genul «Obscenitatea este în ochii voştri», «Corpul femeilor nu va fi niciodată obscen» sau «Obscène because of you» adresat probabil vizitatorilor străini. In timpul acţiunii, femeile cu sânii goi au pozat cu pumnul ridicat strigând totodată diverse alte sloganuri.

«Prin această acţiune reafirmăm că bustul nostru nu este obscen şi că o sprijinim pe Jeanne şi pe toate femeile care sunt victime ale discriminărilor sexiste» se poate citi în comunicatul publicat ulterior de grupul Femen. Un mesaj care se referă la incidentul trăit marţi 8 septembrie de Jeanne, o tânără vizitatoare căreia i s-a refuzat intrarea în muzeu pe motiv că avea un decolteu prea pronunţat. Aceasta fusese constrânsă să-şi pună sacoul pe ea ca să poată intra în instituţia culturală.

In faţa valului de critici, ironii şi comentarii acerbe apărute imediat pe reţelele de socializare, Musée d’Orsay publicase a doua zi un comunicat în care afirma că «regretă profund incidentul, eroarea monumentală, care nu reflectă deloc politica muzeului.»

Duminică, niciun paznic de la Musée d’Orsay nu a reacţionat la acţiunea Femenelor care, odată ce şi-au terminat numărul, au părăsit incinta fără probleme.

Musée d’Orsay, ţinta unei acţiuni a militantelor din mişcarea Femen