Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apelul unor medici francezi: evitaţi reuniunile private şi fiţi mai vigilenţi în faţa epidemiei de Covid-19

test.jpg

O lucràtoare sezonierà este testatà în sudul Frantei, 10 iunie 2020.
O lucràtoare sezonierà este testatà în sudul Frantei, 10 iunie 2020.
Image source: 
CLEMENT MAHOUDEAU / AFP

Un grup de 6 medici francezi – generalişti, infecţionişti, reanimatori, etc. – a publicat duminică un apel în ziarul Le Journal du Dimanche cerându-le compatrioţilor lor să evite reuniunile private şi să fie mai vigilenţi în faţa epidemiei de Covid-19. Asta în contextul în care numărul de noi bolnavi creşte îngrijorător de la o zi la alta.

«Virusul circulă din ce în ce mai repede. Suntem deci într-o nouă etapă a epidemiei, cea a difuziunii ei» notează medicii. «Treptat pierdem urma noilor contaminaţi. Probabil că ne mai rămâne puţin timp ca să acţionăm colectiv. Le-am cerut déjà multe francezilor, în particular când virusul părea mai slab. Si totuşi, indicatorii se degradează. Masca a devenit obligatorie aproape peste tot şi totuşi contaminările continuă.»

«In aceste condiţii», scriu semnatarii apelului, «după regăsirile vesele din timpul verii, a venit momentul să fim atenţi cu ce se întâmplă în mediul privat. Contaminări au loc şi în cadrul unor reuniuni familiale sau cu prieteni. Cu cât epidemia progreseasză, cu atât creşte riscul de a fi contaminat cu aceste ocazii.»

«De aceea, noi medicii, vă cerem să evitaţi în măsura posibilului adunările private. Cu cât o cameră e mai mică, cu cât e mai multă lume în ea, cu atât aerul circulă mai puţin şi cu atât riscurile cresc. Reduceţi numărul de persoane prezente în cadrul privat. Situaţiile simple ale vieţii cotidiene sunt riscante. E încă timp să acţionăm, toţi împreună» alertează cei 6 medici în paginile ziarului Le Journal du Dimanche.

De notat că sâmbătă, Franţa a trecut de pragul simbolic al celor 10.000 de noi cazuri în 24 de ore. A crescut de asemenea numărul de noi pacienţi admişi în reanimare, 28 de cazuri într-o zi. Ce rămâne pentru moment constantă este rata pozitivităţii, adică raportul dintre numărul de persoane testate pozitiv şi cel al totalului de teste realizate.

Apelul unor medici francezi: evitaţi reuniunile private şi fiţi mai vigilenţi în faţă epidemiei de Covid-19