Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: cai şi ponei de echitaţie mutilaţi sau ucişi, atacuri pentru moment neelucidate

capture_decran_2020-09-14_a_19.22.44.png

Federaţia franceză de echitaţie îşi exprimă profunda îngrijorare: în Franţa există un milion de cai şi nu toţi sunt păziţi în mod constant.
Federaţia franceză de echitaţie îşi exprimă profunda îngrijorare: în Franţa există un milion de cai şi nu toţi sunt păziţi în mod constant.
Sursa imaginii: 
Getty/ FatCamera

De cîteva luni crescătorii şi proprietarii de cai şi de ponei de echitaţie din Franţa sunt confruntaţi cu un fenomen oribil: indivizi pentru moment nedescoperiţi mutilează animale în timpul nopţii. Motivaţiile acestor agresori rămîn necunoscute pentru moment, dar modul lor de operare pare să indice că sunt nişte profesionişti.

Acest fapt divers este, pentru moment, pe cît de misterios pe atît de stupefiant. De fiecare dată animalele sunt găsite dimineaţa fie cu o ureche tăiată, fie cu diverse alte organe mutilate, iar uneori cu răni de-a dreptul oribile. Unele dintre aceste agresiuni au provocat de altfel moartea animalor respective.  

Cotidianul Le Figaro arată că acest agresiuni se produc în serie. Primul caz de acest gen a fost recenzat în 2002, apoi s-au produs alte cîteva cazuri anul trecut. În cursul acestei veri, însă, multiplicarea atacurilor, cu zecile, a creat o veritabilă psihoză printre proprietarii şi crescătorii de animale de echitaţie, iar opinia publică este oripilată. Nimeni nu ştie pentru moment dacă atacurile sunt izolate sau concertate, dacă este vorba de un dezechilibrat mental sau de o reţea organizată, dacă acest gest este motivat de vreo stupidă atitudine aşa-zis revoluţionară sau sunt nişte răzbunări.

Pe 18 august, în Bretania, un proprietar de cai a reuşit să pună pe fugă doi intruşi, care l-au şi ameninţat că vor reveni. Poliţia însă nu a reuşit să descopere mai mult. Din ce spun anchetatorii rezultă că agresorii ştiu să se apropie de animale şi cunosc bine lumea echitaţiei.

Afaceri similare au mai fost semnalate în anii trecuţi în Germania, în Marea Britanie, în Belgia. Nu este exclus ca să avem de-a face cu un ritual satanic sau cu o formă de fetişism, mai spun anchetatorii. Federaţia franceză de echitaţie îşi exprimă profunda îngrijorare: în Franţa există un milion de cai şi nu toţi sunt păziţi în mod constant. Proprietarii de cai încep să se organizeze, echipe speciale de investigaţie există, dar pentru moment ne aflăm în plină derulare a unui film de tip horror. Angoasa nu va lua sfîrşit decît cu prinderea vinovaţilor cînd poate vom afla şi motivaţiile lor macabre.