Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Libération: „Cauza palestiniană este îngropată”

capture_decran_2020-09-16_a_18.03.37.png

Casa Albă, 15 septembrie 2020: Donald Trump anunţă „naşterea unui nou Orient Mijlociu”
Casa Albă, 15 septembrie 2020: Donald Trump anunţă „naşterea unui nou Orient Mijlociu”
Image source: 
REUTERS/Tom Brenner

Normalizarea relaţiilor dintre statul Israel şi două state arabe sunite, Emiratele arabe unite şi Bahrein, este salutată pe plan internaţional, dar Israelului i se cere să lanseze negocieri de pace şi cu palestinienii. Este ceea ce spune chiar şeful opoziţiei din Israel, Yaïr Lapid.

Într-un interviu acordat agenţiei France Presse, din care citează cotidianul Le Figaro, şeful opoziţiei israeliene declară că este în interesul Israelului să negocieze cu palestinienii. Citez din declaraţiile sale: „Palestinienii nu vor obţine sută la sută ceea ce doresc, cum ar fi capitala la Ierusalim, dreptul de întoarcere a refugiaţilor, frontierele din 1967. Aşa ceva nu se poate, dar palestinienii trebuie să se întoarcă la masa negocierilor şi noi trebuie să ne întoarcem la masa negocierilor. (…) Trebuie să discutăm cu palestinienii pe baza soluţiei două popoare două state.” Yaïr Lapid îl critică vehement, pe de altă parte, pe premierul Benjamin Netanyahu şi-l acuză că nu are nici o intenţie de a discuta cu palestinienii. Precizez că Yaïr Lapid, om politic care s-a afirmat însă şi ca jurnalist, actor, romancier şi poet, este şeful unui partid centrist care a devenit a doua forţă în Knesset.

Observatorii avizaţi ai situaţiei din Orientul Mijlociu consideră că acordurile semnate de Israel reprezintă un revers istoric pentru palestinieni. După ce timp de 72 de ani lumea arabă a avut o poziţie comună în privinţa Palestinei, această poziţie comună s-a fisurat sub presiunea americanilor. Dar, arată un editorialist în cotidianul elveţian Le Temps, şi „cauza palestiniană” s-a uzat, nu mai suscită simpatie internaţională iar uneori este identificată cu islamul radical din cauza sprijinului acordat de Iran organizaţiei palestiniene Hamas.

Pentru liderii palestinieni, citaţi de cotidianul francez Le Figaro, acordurile semnate de Israel, la Washington, pe 15 septembrie, cu Emiratele arabe unite şi cu Bahrein, reprezintă o „lovitură de pumnal dată pe la spate de fraţi arabi”. Pentru conducerea palestiniană de la Ramallah această lună septembrie este una „neagră” din punct de vedere diplomatic.

Coincidenţa face că tot acum se împlinesc 50 de ani de la un alt eveniment care a marcat mişcarea palestiniană: pe 17 septembrie 1970 armata iordaniană lansa o ofensivă masivă împotriva palestinienilor refugiaţi pe teritoriul Iordaniei şi care se constituiseră ca un stat în stat. La acea oră, Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, condusă de Yasser Arafat, dispunea de 40 000 de luptători în Iordania, de tabere de antrenament precum şi de baze de unde lansau atacuri împotriva Israelului şi a interselor israeliene. Agenţia France Presse arată într-o depeşă că regele Hussein al Iordaniei, dispunînd atunci de o armată de 50 000 de oameni, a lansat ofensiva împotriva lui Yasser Arafat pentru a relua controlul asupra ţării. Iar în iulie 1971 militanţii palestinieni, sau fedaynii cum li se spunea, au fost obligaţi să părăsească definitiv Iordania şi s-au instalat în Liban.

Comemorarea acestui moment istoric este poate de natură să sublinieze faptul că nu există soluţie militară pentru ceea ce presa numeşte „cauza palestinană.” Cotidianul francez Libération arată de altfel că această „cauză” este acum definitiv „îngropată” prin aceste noi două acordurile de pace semnate de Israel (alte două au fost semnate pînă cum cu Egiptul şi Iordania). Revista Le Courrier International a publicat la începutul acestui an un articol scris de un intelectual libanez care considera că a venit momentul „desacralizării” cauzei palestiniene şi a „reinventării” ei.