Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dezbatere pe tema eliberării de certificate de virginitate în Franţa

capture_decran_2020-09-16_a_18.16.22.png

Image source: 
Getty Images/Keith Brofsky

În Franţa executivul pregăteşte o lege împotriva „separatismului”, iar printre prevederile sale urmează să figureze şi penalizarea doctorilor care eliberează certificate de virginitate. Subiectul a provocat însă o vie dezbatere în sînul copului medical care nu este în totalitatea sa de acord cu viziunea guvernului.

Opinia publică franceză descoperă de fapt, cu oarecare stupoare că această fixaţie pe condiţia de virginitate nu este specifică doar unor ţări musulmane, cum ar fi Marocul, şi că se extinde în Franţa. Numeroşi responsabili politici francezi consideră că practica certificatelor de virginitate nu este compatibilă cu ideea republicană de egalitate între bărbaţi şi femei. După vasta campanie dusă în Franţa împotriva exciziunii (sau mutilarea genitală a femeilor) acum este momentul să combatem şi certificatele de virginitate, arată unii membri ai executivului.  

Discuţia în jurul acestui subiect pune de fapt în lumină existenţa unor presiuni religioase, comunitare şi de familie: pentru a se putea căsători multe fete din familiile de cultură musulmană trebuie să demonstreze cu un certificat parafat de o autoritate medicală că sunt virgine. În 2003 Consiliul naţional al ordinului medicilor din Franţa a recomandat ca acest tip de exigenţă să fie refuzat, fiind o violare a respectului personalităţii şi a intimităţii tinerilor femei.

Cotidianul Le Monde publică însă şi opinii ale unor cadre medicale care afirmă că simbolul virginităţii rămîne încă puternic, şi că a nu elibera astfel de certificate poate duce uneori la distrugerea unor vieţi. Un cadru medical declară, de exemplu, că primeşte rar astfel de cereri, cam de două ori pe an, însă de două ori pe lună primeşte cereri de reparare a himenului.

O politică represivă în privinţa certificatelor de virginitate riscă să fie contrapoductivă, spun deci unele voci, care cer mai degrabă o campanie de informare, educare şi demolare a prejudecăţilor legate de virginitate. Le Monde o citează pe secretara generală a Consiliului naţional al moaşelor care spune:  „un certificat de virginitate este o inepţie anatomică, dar în acelaşi timp, a nu furniza un astfel de document poate pune unele femei în pericol”.