
Special Paris
Inceput de an tensionat şi haotic în universităţile franceze
vidal.jpg

In ciuda apelului lansat de ministra Invăţământului superior, Frédérique Vidal, la «responsabilitatea fiecăruia pentru a evita propagarea virsului», în ciuda măsurilor sanitare luate de diversele unităţi de învăţământ, serviciile medicale au identificat déjà zeci de focare de contaminare în universităţile şi scolile de învăţământ superior din toată ţara. Unele dintre ele, precum cea din Bordeaux, au ales déjà să treacă la cursurile on-line, la distanţă deci, după ce s-au testat pozitiv peste 30 de studenţi.
Lista centrelor universitare afectate este însă lungă: Amiens, Rennes, Poitiers, Lille, Nancy, etc. In total, o duzină de universităţi franceze sunt déjà «contaminate» şi deci închise temporar. Sciences Po Reims a fost prima mare şcoală franceză care a decis să-şi deschidă anul integral pe internet. Trebuie precizat că în preziua începerii anului universitar, déjà 23 de tineri erau declaraţi pozitiv la coronavirus. Direcţia şcolii a decis să evite propagarea lui la ceilalţi circa 1.300 de studenţi. Cele mai multe cazuri pozitive s-au înregistrat la Institutul naţional de ştiinţe aplicate din Toulouse. 127 de pozitivi, toţi puşi în carantină ca şi «cazurile-contact», cei care s-au aflat în preajma pozitivilor. Responsabilii instituţiei au denunţat «comportamentele iresponsabile ale tinerilor care, în cele mai multe cazuri, s-au întâlnit la un pahar în barurile din centrul oraşului fără să respecte nicio măsură sanitară» – distanţare fizică, igienă sau mască pe faţă. Evident, şcoala şi-a închis porţile pentru două săptămâni. Sindicatele de studenţi denunţă de partea lor faptul că «tinerii sunt obligaţi să vină să se înghesuie în amfiteatre şi pe culoarele universităţii.»
Realitatea este însă aceasta: cazurile pozitive sunt de cele mai multe ori legate de activităţile extra-şcolare ale tinerilor. Cei contaminaţi nu fac dealtfel parte de obicei din acelaşi an sau nu provin din acelaşi amfiteatru. Motiv pentru care, în anumite oraşe, prefecţii au interzis petrecerile studenţeşti. Organizarea cursurilor fiind o decizie autonomă, deci la libera alege a fiecărei universităţi, pe plan concret, puţine lucruri pot fi «dictate» de la centru, de la ministerul parizian. Ministra de resort le-a cerut totuşi responsabilor de universităţi să privilegieze, cel puţin pentru cei din primul an, pentru noii veniţi, cursuri cu prezenţă la faţa locului şi nu la distanţă.
Băncile şi amfiteatrele instituţiilor de învăţământ superior din Franţa sunt în această toamnă excesiv de aglomerate – aproape 2,8 milioane de studenţi – şi pentru că bacalaureatul din vară, dat în condiţii particular de indulgente, a permis unui număr record de elevi – 560.000 - să pretindă la un loc mai departe. Cu alte cuvinte, aproape 96% dintre elevii de clasa a 12-a şi-au obţinut bac-ul anul acesta! «Problema presiunii demografice este inedită» a recunoscut dealtfel ministra Invăţământului superior. Frédérique Vidal se declară însă încrezătoare în viitor, serviciile sale creând déjà 21.000 de locuri suplimentare anul acesta, alte 30.000 fiind prevăzute în 2021. Problema e că numărul noilor veniţi este de 60.000…In aşteptarea rezolvării acestei chestiuni a aglomerării în context de Covid, autorităţile dar şi preşedinţii de universităţi privilegiază tot mai mult un învăţământ hibrid, o parte din cursuri în amfiteatre, o altă parte, de la distanţă.