Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Climatolog american (în Le Monde): De acum încolo, niciunul dintre noi şi niciun loc din lume nu mai este la adăpostul schimbărilor climatice

michael_e_mann.jpg

Climatologul american Michael E. Mann vorbind în fata unor reprezentanti ai lui Sydney Environmental Institute, martie 2020.
Climatologul american Michael E. Mann vorbind în fata unor reprezentanti ai lui Sydney Environmental Institute, martie 2020.
Sursa imaginii: 
michaelmann.net

Climatologul american Michael E. Mann acordă un lung interviul ziarului Le Monde. Cel care ocupă postul de director al lui Earth System Science Center la universitatea din Pennsylvania, constată că evenimentele climatice extreme – incendii, uragane, călduri excesive, topiri de gheţari, şamd. – se produc mai devreme şi cu o amploare mai mare decât ceea ce preziceau modelele.

Michael E. Mann este foarte categoric când ziaristul de la Le Monde îl întreabă dacă schimbările climatice sunt singurele responsabile ale catastrofelor care se multiplică de la începutul anului. «Suntem martorii efectelor schimbărilor climatice de origine umană. Nu e deloc complicat de înţeles de ce. Mai multă umiditate se evaporă în atmosferă – pe de o parte, pentru că oceanul e mai cald, ceea ce agravează inundaţiile datorate furtunilor, şi pe de altă parte, din cauza solurilor mai calde, care agravează secetele. Incălzirea climei provoacă valuri de căldură mai frecvente şi mai intense. Ori, dacă seceta şi căldura se combină, incendiile de păduri se intensifică

In continuarea interviului din Le Monde, climatologul american enumeră o serie de date foarte precise. «Probabilitatea ca o caniculă precum cea care s-a abătut în nordul Europei în 2018 să aibă loc a fost de două ori mai mare din cauza schimbării climatice.  Probabilitatea ca un uragan precum Florence să măture SUA, tot în 2018, a fost multiplicată cu 50 din cauza încălzirii oceanelor. In 2019, Dorian, cu rafale de 300 km/oră, a fost cel mai puternic ciclon din Atlantic care a atins vreodată coastele. In fine, acum în august, Laura a devenit uraganul care s-a intensificat cel mai repede din istorie înainte de se abate asupra golfului Mexicului.»

Intrebat dacă anul acesta avem mai multe evenimente climaterice extreme, Michael E. Mann tinde mai degrabă să compare anul în curs, 2020, cu 2018. «Trăim extreme meteorologice fără precedent în emisfera nordică. E vorba de o nouă normalitate. De acum încolo, niciunul dintre noi şi niciun loc din lume nu mai este la adăpostul schimbărilor climatice. In plus, situaţia se va agrava dacă nu facem nimic» prezice specialistul.

Dacă anumite schimbări precum încălzirea climei, au fost conforme previziunilor, altele precum topirea calotelor glaciare sau creşterea nivelului mării sau multiplicarea fenomenelor meteo extreme se produc mai devreme şi cu o amploare mai mare decât ceea ce prevăzuseră modelele.

Intrebat în finalul interviului ce părere are despre recenta declaraţie a lui Donald Trump – preşedintele american spunea că clima se va răci şi oricum oamenii de ştiinţă nu ştiu să prezică clima pe viitor – Michael E. Mann răspunde. «Donald Trump e un amestec de ignoranţă, de aviditate şi de egoism. Mai general, principalele obstacole în SUA pentru a combate încălzirea climei sunt eforturile făcute de unii pentru a minimaliza ameninţarea, pentru a deturna atenţia de la adevăratele soluţii. In ciuda eforturilor desfăşurate de forţele inacţiunii, continui să fiu un optimist prudent şi am să vă spun de ce. In 2019, emisiile mondiale de CO2 s-au stabilizat, tinerii s-au mobilizat mai mult pentru climă, inclusiv în SUA şi, nu în ultimul rând, mai peste tot pe glob, lumea a conştientizat realitatea crizei climaterice. Din toate aceste motive, cred că împreună vom face faţă sfidărilor înainte să nu fie prea târziu» conchide climatologul american interviul acordat ziarului Le Monde.

 
Climatolog american (în Le Monde): De acum încolo, niciunul dintre noi şi niciun loc din lume nu mai este la adăpostul schimbărilor climatice