Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cutremur în fruntea rugby-ului francez: preşedintele FFR, în arest preventiv

laporte.jpg

Bernard Laporte, presedintele FFR.
Bernard Laporte, presedintele FFR.
Sursa imaginii: 
ALAIN JOCARD / AFP

Bernard Laporte, preşedintele Federaţiei franceze de rugby (FFR), de asemenea vice-preşedinte al World Rugby, a fost încarcerat preventiv împreună cu alte 4 persoane printre care un influent om de afaceri, proprietar al clubului de rugby din Montpellier. Ce i se reproşează lui Bernard Laporte?

Bernard Laporte, omul de afaceri miliardar Mohed Altrad, proprietar al clubului de rugby din Montpellier, şi alţi trei suspecţi au fost încarceraţi preventiv în cadrul unei anchete lansate în 2018 de Parchetul naţional financiar. Pe lista celor puşi în arest se numără şi directorul general al comitetului organizatoric al Cupei mondiale de rugby din 2023 care va avea loc în Franţa.

Ce i se reproşează însă lui Bernard Laporte? In august 2017, ziarul duminical Le Journal du Dimanche afirma că Laporte a intervenit personal, în iunie 2017, pe lângă comisia de apel a FFR pentru a aprecia cu «bunăvoinţă» deciziile comisiei de disciplină a Ligii naţionale privind clubul din Montpellier. Una se referea la o banderolă ostilă ligii, a doua privea suspendarea a doi jucători. In ciuda acestei intervenţii «de sus», Comisia de apel confirmă deciziile Ligii dar a doua zi reduce pedepsele. Pe scurt, Montpellier scapă de suspendarea stadionului şi nu plăteşte decât o simplă amendă.

Problema este că în acea epocă, firma lui Mohed Altrad, proprietarul clubului Montpellier, tocmai semnase un contract în valoare de 150.000 euros cu firma lui Laporte. Cu alte cuvinte, Laporte era într-un fel angajatul lui Altrad… In urma presiunilor, Laporte va renunţa la contract.

Odată lansată însă ancheta în februarie 2018, procedura nu mai poate fi oprită. Percheziţii la domiciliul lui Laporte, în birourile FFR, la sediul Altrad, audieri ale diverşilor protagonişti – nimic nu lipseşte din panoplia anchetatorilor. Mai ales că ei nu caută doar să afle ce s-a întâmplat în iunie 2017 ci vor să înţeleagă şi cum de tricoul naţionalei franceze de rugby este sponsorizat, în premieră, de o firmă, şi anume de … Altrad. Contra sumei de un million şi jumătate de euros, firma va sta sus, la maximă vedere, timp de 8 meciuri la Cupa mondială din 2023, o competiţie găzduită de Franţa. «Afacerea este considerată excelentă, sub preţul pieţei şi mult mai abordabilă decât ceea ce plătesc alţi parteneri mai puţin vizibili» notează Le Parisien, ziarul care aduce aceste detalii.

Arestarea preventivă a lui Bernard Laporte survine în momentul în care acesta face campanie pentru un nou mandat în fruntea FFR, alegerile urmând să aibă loc pe 3 octombrie. Cum era de aşteptat, într-o scrisoare adresată cluburilor franceze de rugby, Laporte denunţă «o destabilizare» şi «un calendar nedemn.» De partea sa, avocatul lui Laporte descrie încarcerarea clientului său drept «un simplu interogatoriu», previzibil de doi ani încoace într-un dosar pe care însă avocatul îl descrie drept «gol».

Reamintim că Bernard Laporte a fost rând pe rând jucător de rugby, apoi antrenorul selecţionatei Franţei şi secretar de stat la Sport în timpul mandatului preşedintelui Nicolas Sarkozy. Din 2016, el conduce Federaţia franceză de rugby, post la care deci candidează pentru un nou mandat. In fine, din mai anul acesta Laporte este şi vice-preşedinte al World Rugby.

 
Cutremur în fruntea rugby-ului francez: preşedintele FFR, Bernard Laporte, în arest preventiv într-o anchetă în care e bănuit de favoritism