Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paris: Ameninţată, o salariată a Charlie Hebdo este nevoită să se ascundă

marika_bret_-_directoarea_de_resurse_umane_de_la_charlie_hebdo_in_cadrul_procesului_deschis_pentru_atentatele_produse_in_ianuarie_2015_palatul_de_justitie_din_paris_9_septembrie_2020.jpg

Marika Bret - Directoarea de Resurse Umane de la Charlie Hebdo în cadrul procesului deschis pentru atentatele produse în ianuarie 2015, Palatul de Justitie din Paris, 9 septembrie 2020.
Marika Bret - Directoarea de Resurse Umane de la Charlie Hebdo în cadrul procesului deschis pentru atentatele produse în ianuarie 2015, Palatul de Justitie din Paris, 9 septembrie 2020.
Sursa imaginii: 
© AFP

Este vorba de directoarea de resurse umane de la publicaţia franceză Charlie Hebdo. În plin proces al atentatelor din ianuarie 2015, directoarea a fost nevoită să îşi părăsească de urgenţă domiciliul. 

Echipa publicaţiei a decis ca odată cu deschiderea acestui proces să publice încă o dată caricatura care a stat la baza atacului.  Femeia spune căeste în permananţă ţinta unor ameninţări:

"Eram la tribunal pentru audierile ce au loc în acest moment şi doream să mă întorc acasă. Mă aflu de cinci ani sub protecţie deci eram cu ofiţeri de poliţie în care am întreaga încredere. Ei m-au anunţat să îmi fac repede bagajul pentru a pleca de la domiciliu, că nu îmi recomandă să dorm la mine în această perioadă. Am rămas cu gura căscată iar prima întrebare care mi-a venit în cap a fost dacă într-adevăr am ajuns aici, în acest punct insuportabil. Înainte de orice sunt o militantă pentru laicitate şi pentru libertatea de exprimare. Am ajuns în punctul în care nu mai putem vorbi despre laicitate, nu mai avem aceeaşi definiţie a laicităţii. Nu mai putem spune că putem trăi, ori nu, cu Dumnezeu ..nu mai putem aborda liniştiţi aceste subiecte".

Directoarea a avut la dispoziţie zece minute pentru a părăsi domiciliul său, un moment ce «indică foarte bine nivelul de tensiune la care am ajuns să trăim », este ea de părere.

« De la începutul procesului ameninţări au fost formulate din partea Al Qaeda dar şi a unora care susţin că vor încheia ei munca începută de fraţii Kouachi", susţine angajata Charlie Hebdo, Marika Bret.

Procesul atacurilor teroriste de la revista satirică Charlie Hebdo, de la Montrouge şi de la magazinul Hyper Cacher are loc în Paris, în faţa unei curţi speciale. 14 indivizi – din care 3 sunt absenţi – vor fi judecaţi până pe 10 noiembrie, pentru presupusa lor implicare în aceste trei atacuri care aveau să facă 17 morţi – mulţi membri ai redacţiei Charlie Hebdo dar şi evrei şi poliţişti.