Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Charlie Hebdo amenințat de Al Qaïda: presa franceză se mobilizează

coperta_revistei_charlie_hebdo_aparuta_in_chioscuri_pe_23_septembrie_2020.jpg

Coperta revistei Charlie Hebdo aparuta în chioscuri pe 23 septembrie 2020.
Coperta revistei Charlie Hebdo aparuta în chioscuri pe 23 septembrie 2020.
Sursa imaginii: 
Charlie Hebdo

«Împreună, să apărăm libertatea» este apelul inedit al presei franceze după ce noi amenințări au fost formulate la adresa publicației satirice Charlie Hebdo. Odată cu deschiderea procesului în cazul atacului terorist de la Charlie Hebdo, din ianuarie 2015, a fost republicată, la început de septembrie, caricatura care a stat la baza atentatului jihadist în care o parte a redacției a pierit.

La inițiativa lui Riss, directorul publicației Charlie Hebdo, reprezentanții presei franceze s-au întâlnit pentru a dezbate amenințările ce planează asupra libertății de exprimare. La finalul întâlnirii, peste 100 de publicații au semnat o scrisoare deschisă adresată tuturor francezilor. 

 

Este pentru prima dată când presa franceză, aceeași care exprimă și apără, de cele mai multe ori, puncte diferite de vedere, decid să se adreseze publicului lor de o manieră solemnă și comună. 

 

Au decis să o facă acum pentru că au considerat crucial să alerteze în privința unui subiect care stă la baza valorilor fundamentale ale democrației - este vorba despre libertatea de exprimare.

 

”În 2020, unii dintre voi sunteți amenințați cu moartea pe rețelele de socializare atunci când expuneți diverse opinii iar în același timp presa a devenit, în mod deschis, ținta organizațiilor teroriste”, este scris în deschiderea scrisorii. 

 

Si se continuă amintind că "jurnaliștii se expun unor presiuni pe motiv că publică article critice. Iar violența cuvintelor se transformă încet-încet în violență fizică. În ultimii 5 ani, femei și bărbați au fost asasinați de fanatici din cauza originii ori a opiniilor lor. Jurnaliști și caricaturiști au fost executați pentru a nu mai scrie ori desena liber". 

 

Semnatarii scrisorii subliniază însă că ”nimeni nu trebuie să se îngrijoreze pentru opiniile lui, nici chiar pentru cele religioase, atât timp cât ele nu destabilizează ordinea publică așa cum este ea definită prin lege”. 

 

Si totuși, întregul soclu juridic ridicat timp de două secole pentru a proteja libertatea de expresie este ținta atacurilor, cele mai virulente din ultimii 75 de ani, resimt jurnaliștii francezi care, susțin că atacurile vin din partea unor noi ideologii totalitare care pretind uneori că se inspiră din texte religioase

 

Semnatarii scrisorii așteaptă ca puterea publică să asigure securitatea acestor libertăți și să condamne statele care violează tratatele ce garantează aceste drepturi. 

 

Aceste libertăți ne sunt atât de naturale încât ajungem uneori să uităm privilegiul și confortul pe care-l reprezintă pentru fiecare dintre noi. Ele sunt precum aerul pe care îl respirăm dar acest aer se rarefiază, observă cele peste 100 de media semnatare care, roagă, ca nimeni să nu cedeze acestor ideologii ucigașe

 

Scrisoarea este adresată tuturor francezilor, indiferent care sunt diferențele de opinie ori de credință - cetățeni, aleși locali, responsabili politici, jurnaliști, militanți: ”trebuie ca adversarii libertății să înțeleagă că suntem cu toții împreună. Trebuie să ne unim forțele pentru a înlătura frica și pentru a face să învingă dragostea pentru libertate” - un mesaj important în contextul în care în prezent are loc procesul atentatului jihadist produs în ianuarie 2015 în redacția pariziană a publicației Charlie Hebdo. Iar de la deschiderea audierilor și după ce a fost republicată caricatura ce a stat la baza atentatului, tot mai mulți angajați ai publicației satirice au fost amenințați cu moartea.