Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid-19 Marseille: Proteste împotriva noilor restricţii

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Aleşi locali şi profesioniştii din sectorul restaurantelor au sentimentul că sunt pedepsiţi, pe nedrept. La Marseille şi în Aix en Provence noile restricţii sanitare decise pentru a limita propagarea coronavirusului sunt condamnate din toate părţile. Acţiuni de protest sunt anunţate. La nivel naţional au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore, peste 13.000 de noi îmbolnăviri cu Covid-19.

Pe fondul unei creşteri foarte mari a numărului de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19, metropolele Aix-en Provence şi Marseille au fost plasate în zonă de alertă maximală iar de sâmbătă vor fi închise total barurile şi restaurantele, timp de 15 zile. Este ultimul nivel înainte să fie declarată starea de urgenţă sanitară. În zona de alertă maximală au fost plasate oraşele cu peste 250 de cazuri de Covid-19 la suta de mii de locuitori.

Apoi, 11 mari oraşe printre care şi Paris se află în «zone de alertă» ceea ce înseamnă 150 de îmbolnăviri la 100.000 de locuitori. De sâmbătă vor fi interzise întâlnirile grupurilor formate din mai mult de 10 persoane, în spaţiul public iar vânzarea de alcool va fi limitată.  Iar de luni, rămân închise sălile de sport iar barurile vor trebui să închidă începând cu ora 22. Guvernul recomandă ca angajatorii să privilegieze munca de la domiciliu "atât cât este posibil".

Profesioniştii din sectorul restaurantelor au cerut joi dimineaţă ministrului Economiei, Bruno Le Maire ca statul să le achite cheltuielile lunare – chiriile şi cheltuielile aferente iar pentru cele ce sunt nevoite să tragă obloanele la ora 22, o indemnizaţie echivalentă cu pierderile înregistrate.

«Este o decizie cinică din partea guvernului care nu încearcă altceva decât să-şi ascundă incapacitatea de a gestiona criza », declară pentru France Presse purtătorul de cuvânt al sindicatului patronal GNI – al patronilor de hoteluri şi de restaurante.  

Pentru acest responsabil, măsura închiderii restaurantelor nu se justifică deoarece s-a observat că cele mai multe îmbolnăviri au loc în mediul privat ori familial. Apoi, spune el, este o măsură contra-productivă : «închidem localurile noastre iar lumea va merge să petreacă pe plajă căci temperaturile exterioare sunt în continuare ridicate, ori, în apartamente private".

Între timp, Ministrul Sănătăţii Olivier Veran susţine că a reuşit să refacă, aproape în totalitate, stocurile strategice şi că dacă va fi necesar vor putea fi montate până la 14.000 de paturi de reanimare. Este un număr enorm, consideră ministrul.

În opinia sa, Franţa s-a aflat printre statele cele mai bine pregătite din lume pentru a face faţă acestei crize sanitare – după cum s-a exprimat responsabilul în cadrul audierilor ce au loc în acest moment în Senat. Audieri au loc în aceste zile în cadrul comisiei ce anchetează modul în care responsabilii au gestionat până acum criza sanitară declanşată de Covid-19. Si Agnes Buzyn – ministru al Sănătăţii în momentul în care a izbucnit epidemia de coronavirus - a fost audiată de această comisie.

Primăriţa din Marseille, Michèle Rubirola vorbeşte despre o veritabilă «catastrofă economică» şi se miră de decizie în condiţiile în care aici incidenţa îmbolnăvirilor este în scădere de o săptămână.

La o distanţă de 40 de km, la Aix-en-Provence, stupoarea este şi mai mare. Edilul şef Maryse Joissains susţine că există 5 pacienţi în reanimare şi 10 bolnavi spitalizaţi în întreg oraşul. În acest caz guvernul "derapează", susţine responsabilul.

Ministrul Sănătăţii, Olivier Véran susţine că sunt măsuri necesare pentru a diminua contaminările şi că toate societăţile ce vor avea de suferit de pe urma închiderii vor fi susţinute financiar de stat.

Agenţia de Sănătate Publică anunţa miercuri un total de 13.072 noi contaminări cu coronavirus în 24 de ore, cu 3.000 de cazuri în plus.

Peste 4 000 de persoane au fost spitalizate în ultima săptămână iar 700 se află în reanimare.

43 de noi decese au fost înregistrate.