Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atac cu armă albă la Paris: 2 răniţi în stare gravă. Principalul suspect a fost interpelat

charlie.jpg

Doi raniti intr-un atac cu arma alba în apropierea vechii redacții Charlie Hebdo din Paris
Doi raniti intr-un atac cu arma alba în apropierea vechii redacții Charlie Hebdo din Paris
Sursa imaginii: 
AFP/Alain Jocard

Un atac cu armă albă a făcut vineri 2 răniţi, angajaţi ai unei cunoscute agenţii de presă. Atacul a avut loc nu departe de fostul sediu al revistei satirice Charlie Hebdo. Reamintim că procesul atentatelor din 2015 în cursul cărora au fost ucişi practic toţi membri redacţiei, are loc chiar în acest moment la Paris.

Atacul, aparent comis cu macete sau cu cuţite de măcelar – nu este încă foarte clar -  a avut loc puţin înainte de ora 12 la prânz. Circumstanţele atacului sunt şi ele neclare. Cert este însă că nu patru ci doar doi oameni, un bărbat şi o femeie, care lucrează la agenţia de presă Premières Lignes, au fost grav răniţi. Informaţia ne-a fost confirmată direct de directorul agenţiei şi societăţii de producţie, Luc Hermann, un confrate francez pe care l-am cunoscut acum 30 de ani în România.

Localurile societăţii sale se află în dreptul fostului sediu al redacţiei Charlie Hebdo, jurnaliştii de la Premières Lignes fiind dealtfel cei care au filmat acum 5 ani fuga fraţiilor Kouachi după măcelul comis la sediul revistei satirice.

Cei 2 răniţi au fost atacaţi pe când fumau o ţigară pe trotuarul din faţa birourilor. Ambii sunt în stare de „urgenţă absolută” dar „nu în pericol de moarte” precizează prefectura de poliţie din Paris care a desfăşurat importante forţe la faţa locului, pe bulevardul Richard Lenoir din arondismentul 11 al capitalei franceze. Unul dintre presupuşii agresori  a fost interpelat nu departe de locul atacului, în place de la Bastille. Hainele sale erau pline de sânge. Un al doilea suspect a fost şi el arestat şi încarcerat ceva mai târziu. Procurorul Parisului a confirmat că „principalul autor” al atacului a fost arestat şi că „un al doilea individ” a fost arestat. „Ancheta continuă însă” a mai spus Rémy Heitz.

Din informaţiile obţinute de ziariştii de la Le Parisien, poliţia efectuează în acest moment percheziţii la domiciliul principalului suspect. Un tânăr de 18 ani, născut deci în 2002 în Pakistan şi necunoscut serviciilor de poliţie pentru vreo radicalizare islamică. Totuşi, respectivul fusese găsit în trecut în posesia unei arme pe care nu avea voie s-o poarte.

Poliţia pariziană a blocat un perimetru larg în jurul locului unde a avut loc atacul şi i-a incitat pe cetăţeni să evite zona. Tot din motive de siguranţă, mii de elevi din sectoarele dimprejur – 3, 4 şi 11 – au fost închişi temporar în creşele, şcolile şi liceele lor respective, în total 125 de instituţii de învăţământ. In fine, 4 staţii de metrou din zonă- printre care cea de la Bastilia, nod important de circulaţie, au fost temporar închise azi.

Cum a reacţionat guvernul, ce declaraţii au făcut oficialii de la Paris?

Gérald Darmanin, ministrul de Interne, a reunit o celulă de criză la sediul ministerului său. A sosit repede la faţa locului, venit din periferia Parisului unde susţinea o conferinţă, şi premierul Franţei. Jean Castex a evocat „un eveniment grav care s-a comis la Paris, cu armă albă.” Seful guvernului s-a deplasat apoi la faţa locului, acolo unde a avut loc atacul, ca să-şi afirme solidaritatea cu colegii victimelor. Jean Castex a precizat cu această ocazie că „este complet ataşat libertăţii presei şi luptei antiteroriste”.

Jean Castex (centru), premierul Frantei, împreunà cu Gérald Darmanin, ministrul de Interne, la locul atacului din aceastà dimineatà (Foto: AFP/Alain Jocard)

De partea sa, Parchetul naţional antiterorist a deschis o anchetă pentru „tentativă de asasinat în colaborare cu o antrepriză teroristă”.

Cum au comentat atacul ceilalţi responsabili politici?

Intreaga clasă politică a transmis şi ea mesaje de sprijin sau de mulţumire. Astfel, Olivier Faure, „patronul” partidului socialist francez, le-a mulţumit forţelor de ordine „mobilizate pentru a securiza cartierul şi a-i prinde pe făptaşi.” François Hollande, fostul preşedinte socialist, a deplâns faptul că „încă o dată libertatea este ţinta barbariei”. „Toate gândurile mele şi solidaritatea mea se îndreaptă spre victime şi familiile lor” a declarat şi Christophe Castaner, şeful deputaţiilor majorităţii parlamenare din LREM.

Jean-Luc Mélenchon, liderul stângiştilor din mişcarea Franţa nesupusă, a denunţat o „agresiune infamă contra unei agenţii de producţie utilă unei informaţii libere”.

Marine Le Pen, lidera partidului extremist de dreapta Reuniunea naţională, a denunţat pe reţeaua Twitter, fără să aştepte rezultatele anchetei, „laşitatea politică. Câte victime am fii putut evita dacă am fi controlat strict politica imigraţiei şi dacă i-am fi expulzat sistematic pe clandestini şi dacă i-am fi vânat pe islamişti?”

„Nu ştim încă nimic, sângele nici n-a apucat să se usuce şi Dvs vă vărsaţi déjà veninul. Locuitorii cartierului nu au nevoie de ura Dvs” i-a dat replica deputatul partidului prezidenţial din sectorul respectiv.

Anne Hidalgo (centru), primàrita socialistà a Parisului, l-a însotit pe premierul Jean Castex (dreapta) la locul atacului. (Foto: AFP / Geoffroy Van der Hasselt)

In fine, de la Bruxelles, Charles Michel, preşedintele Consiliului european, şi-a exprimat şi el „totala solidaritate cu Franţa. Teroare anu îşi are locul pe teritoriul european” a mai spus liderul de la Bruxelles.

Cum era de aşteptat, toată echipa de la Charlie Hebdo şi-a exprimat sprijinul în favoarea victimelor „atacului odios” comis azi.

In ce context a avut loc acest atac?

Atacul survine în plin proces al atentatelor din 7 ianuarie 2015 când fraţii islamiştii Kouachi au ucis 8 membri ai redacţiei revistei satirice plus 4 alte persoane. Din cauza aceasta, atacul de azi este dealtfel considerat drept foarte simbolic chiar dacă, pentru moment, nimic nu demonstrează existenţa vreunei legături între procesul în curs şi atac. De precizat totuşi că audienţa de azi de la tribunal a fost întreruptă câteva minute la aflarea veştii atacului din arondismentul 11.

De partea sa, Luc Hermann, directorul de la Premières Lignes, se întreba în faţa colegilor noştri de la Parisien, cum de nu au fost postaţi poliţişti, cel puţin pe perioada procesului, în faţa fostului sediu al lui Charlie Hebdo, chiar dacă redacţia nu mai e acolo de 5 ani.

De câteva zile încoace, mai exact de când revista satirică a decis să republice în numărul din 2 septembrie caricaturile cu profetul Mohamed, ameninţările par să se ţină lanţ. Astfel, la începtul săptămânii, directoarea resurselor umane de la Charlie Hebdo a fost obligată să se mute din casa ei din cauza unor ameninţări considerate de autorităţi drept serioase.