Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19: Proteste în mai multe orașe împotriva închiderii restaurantelor

Proprietari de restaurante, baruri si discoteci protesteaza în Paris, Esplanade des Invalides, 27 septembrie 2020.

Patronii de restaurante și baruri au protestat în Paris și în Marsilia după ce guvernul a decis închiderea localurilor pentru a împiedica propagarea coronavirusului. 

De duminică seară, restaurantele și barurile din Marsilia și Aix en Provence au fost inchise pentru următoarele 15 zile iar în Paris ele închid la ora 22. 

 

Marsilia și Aix en Provence se află în zonă de alertă maximă din cauza numărului ridicat de îmbolnăviri cu Covid-19. 

 

Restaurantele vor putea să rămână deschise doar pentru a livra preparatele gătite.

 

Decizia va fi evaluată după 8 zile iar dacă se va constata că indicatorii epidemici sunt în scădere, ar fi posibilă redeschiderea localurilor. 

 

Noile măsuri nu privesc cele 90 de localități aflate în jurul acestor două mari orașe - Marsilia și Aix en Provence. 

 

Decizia ministrului Sănătății Olivier Veran este contestată de cei vizați. 

 

Proprietarii de restaurante și baruri au protestat în Marsilia, în fața Tribunalului pentru Comerț, pentru a cere ca localurile să rămână deschise. 

 

La fel și în Paris, unde zeci de manifestanți au protestat pe Esplanade de la Invalides împotriva înăspririi măsurilor sanitare. 

 

Capitala și alte 10 orașe se află în zonă de alertă, din cauza numărului ridicat de îmbolnăviri, motiv pentru care barurile și restaurantele trebuie să închidă la ora 22 iar sălile de sport rămân închise pentru 2 săptămâni. 

 

Patronii se tem că vor fi nevoiți să închidă afacerile definitiv pentru că ultimul an a fost unul spécial - luni de carantină, luni de proteste a Vestelor galbene iar apoi peste 60 de zile de grevă generală declanșată pe fondul reformei pensiilor.

 

Toate acestea le-a diminuant cifra de afaceri. Patronii se plâng că în timpul carantinei guvernul i-a impulsionat să ia credite garantate de stat pentru a-și putea achita facturile dar acum, dacă închid din nou, nu au cum să ramburseze aceste credite.

 

Autoritățile sanitare anunță peste 11 mii de cazuri pozitive în 24 de ore. 4200 de persoane sunt spitalizate dintre care aproximativ 800 se află în Terapie Intensivă. Duminică, 27 de persoane au decedat ca urmare a infectării cu Covid-19.