Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: problema imigranţilor minori şi filiera pakistaneză

capture_decran_2020-09-28_a_15.55.41.png

 Poliţia în cartierul unde a fost comis atentatul de pe 25 septembrie 2020, rue Nicolas-Appert, arondismentul XI, Paris
Poliţia în cartierul unde a fost comis atentatul de pe 25 septembrie 2020, rue Nicolas-Appert, arondismentul XI, Paris
Sursa imaginii: 
AP Photo/Thibault Camus

Atacul terorist cu armă albă comis pe 25 septembrie 2020 la Paris, în cartierul în care revista umoristică Charlie Hebdo şi-a avut redacţia, a fost revendicat de un tînăr pakistanez pe nume Hassan. În jurul său rămîn însă multe zone de umbră, mai ales în ce priveşte traseul îndoctrinării sale islamiste. Mediile de informare franceze s-au ocupat în acest context şi de filiera pakistaneză a imigraţiei, mai puţin cunoscută.

În general pakistanezii care ajung în Europa sunt doritori să se instaleze în Marea Britanie, fostă putere colonială în regiunea subcontinentului indian. În Franţa comunitatea pakistaneză nu este prea numeroasă, cam 50 000 de persoane, majoritatea lor trăind în zona pariziană, mai ales în nordul capitalei.

Hassan a ajuns în Franţa în 2018 împreună cu doi dintre franţii săi şi toţi trei s-au declarat minori. În consecinţă, ei au fost preluaţi de o asociaţie specializată şi au beneficiat de casă, masă, cursuri de franceză, educaţie republicană, formare profesională… Lui Hassan i s-a găsit şi un loc de muncă în septembrie anul acesta, şi dacă nu ar fi pus mîna pe un cuţit ca să încerce să ucidă în numele Profetului ar fi avut toate şansele să devină cetăţean francez.

Cotidianul Le Figaro analizează parcursul acestor trei fraţi şi evocă numeroasele probleme pe care le are administraţia franceză cu tinerii ajunşi singuri pe teritoriul Hexagonului. În general ei sunt bine informaţi, traficanţii de persoane îi învaţă să nu-şi recunoască adevărata vîrstă. Ca să poată beneficia deci de protecţie şi ajutoare, aceşti tineri spun că sunt minori, ceea nu este întotdeauna adevărat. Detectarea vîrstei se poate face printr-o analiză osoasă, dar această procedură necesită o decizie judecătorească. În ce-l priveşte pe Hassan, de exemplu, presa a afirmat iniţial, după arestarea sa, că ar avea 18 ani. Acum, după o analiză mai atentă, autorităţile afirmă că individul are cel puţin 25 de ani…

Potrivit cotidianului Le Figaro, în 2019 erau recenzaţi în Franţa în jur de 40 000 de astfel de imigranţi minori, sosiţi singuri sau în grupuri mici pe teritoriul Hexagonului. În fiecare lună între 2000 şi 3000 de astfel de minori, de toate naţionalităţile, depun cerere de azil în Franţa, informează Le Figaro. Doi din trei nu sunt însă recunoscuţi ca minori, ceea ce probabil se vede şi cu ochiul liber. Nici atunci cînd îşi declină naţionalitatea nimic nu este sigur, de exemplu mulţi tineri pakistanezi se declară afgani sperînd să obţină mai uşor azil politic şi deci permis de sejur şi protecţie în Franţa.

Cum legislaţia franceză interzice repatrierea forţată a minorilor sosiţi în mod clandestin, mii şi mii de tineri din Africa şi din Asia îşi încearcă norocul încercînd să ajungă în „paradisul” european. În multe cazuri ei sunt lăsaţi să plece chiar de familiile lor. Modul de operare al traficanţilor este foarte eficient. Ei le spun părinţilor cam aşa: voi ne plătiţi iar noi vă ducem copiii în Europa unde vor avea un viitor asigurat întrucît minorii nu sunt expulzabili. Probabil că retorica traficanţilor conţine şi alte promisiuni, de genul: într-o bună zi, cînd copiii voştri vor fi majori şi vor avea un loc de muncă, şi voi, părinţii, veţi putea pleca la ei în Europa.

O problemă serioasă legată de aceşti minori sosiţi din ţări musulmane este faptul că sunt uşor de manipulat de către islamişti. Deseori ei pleacă efectiv din dorinţa de a scăpa de mizerie şi de sărăcie, dar reţelele salafiste din Occident îi reperează, încep să-i ajute şi îi transformă treptat în veritabili soldaţi ai Profetului. În prezent justiţia franceză încearcă să descopere dacă nu cumva Hassan, cel care pretinde că a acţionat singur pe 25 septembrie, nu a fost de fapt manipulat de „ideologi” islamişti.

În mod paradoxal, profitînd de libertăţile din Occident, islamiştii radicali ştiu să se organizeze foarte bine, şi nu întîmplător preşedintele Emmanuel Macron vorbeşte de un pericol „secesionist” în Franţa.