Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vilnius, Lituania: preşedintele Emmanuel Macron s-a întîlnit cu opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia

2020-09-29t120158z_1496034680_rc2c8j9ik450_rtrmadp_3_belarus-election-macron-tsikhanouskaya_0.jpg

Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia şi şeful statului francez Emmanuel Macron, la Vilnius, Lituania, 29 septembrie 2020
Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia şi şeful statului francez Emmanuel Macron, la Vilnius, Lituania, 29 septembrie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters

Preşedintele Emmanuel Macron, aflat într-o vizită în Lituania, s-a întîlnit marţi 29 septembrie la Vilnius cu opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia. Seful statului francez s-a poziţionat, practic, ca un posibil mediator în contextul crizei politice din Republica Belarus, ceea ce a creat iritare la Moscova unde preşedintele Vladimir Putin denunţă o aşa-zisă „presiune fără precedent, din exterior” asupra regimului de la Minsk.

Svetlana Tihanovskaia, devenită simbol al mobilizării împotriva dictatorului de la Minsk, s-a mai întîlnit cu înalţi responsabili europeni dar este pentru prima dată că un şef de stat european îi acordă o întrevedere. În ce-l priveşte pe Emmanuel Macron, el a făcut la Vilnius cîteva declaraţii clare, percepute evident la Minsk şi la Moscova ca forme de presiune asupra preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko.

 „Noi nu recunoaştem realegerea preşedintelui Lukaşenco, deci noi nu recunoaştem statutul său de preşedinte.” Iată o frază fără ambiguităţi, sintetizînd şi poziţia Uniunii Europene, şi merită notat că Statele Unite sunt pe aceeaşi lungime de undă fermă cu europenii. Emmanuel Macron consideră că europenii au un rol de jucat în găsirea unei soluţii la criza politică de la Minsk, şi sprijină indeea unei operaţiuni de mediere a Organizaţiei pentru securitate şi cooperare în Europa.

În acelaşi timp seful statului francez consideră că trebuie menţinut dialogul cu Rusia: „Dacă dorim ca pe continentul european să poată fi construită o pace durabilă, trebuie să conlucrăm cu Rusia. Pentru că avem în comun atît istoria cît şi geografia continentului.”

Svetlana Tihanovskaia, intervievată de colegii noştri de la secţia în limba rusă a RFI-ului, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de sprijinul acordat de Franţa militanţilor pro-democraţie din Republica Belarus. „Mi-am dat seama că domnul Macron este foarte bine informat despre situaţia din Republica Belarus, pînă în cele mai mici detalii. Am văzut că este preocupat de soarta prizonierilor noştri politici şi de soarta celor care sunt victime ale torturii”, a spus lidera opoziţiei din Republica Belarus. Reamintim că Svetlana Tihanovskaia s-a exilat în Lituania de cînd Lukaşenko a privat-o de victoria la prezidenţiale.

 Potrivit Agenţiei France Presse, lidera opoziţiei belaruse va veni curînd în Franţa unde se va exprima în faţa Parlamentului de la Paris.

La Moscova, preşedintele Vladimir Putin, chiar dacă nu-l apreciază prea mult pe Lukaşenko (după cum spun unii cunoscători ai culiselor politice) ţine să reamintească Uniunii Europene că Republica Belarus face parte din sfera de influenţă a Rusiei. Citez dintr-o declaraţie a sa reluată de Agenţia France Presse făcută pentru participanţii la un forum ruso-belarus: „Republica Belarus se află într-o situaţie dificilă, în condiţii de presiuni exerioare fără precedent după alegerile prezidenţiale. (…) Relaţiile dintre Rusia şi Belarus sunt mai puternice decît timpul şi conjuncturile şi se bazează pe un fundament solid.”

Putin va face tot posibilul pentru ca Republica Belarus să nu se deschidă spre Uniunea Europeană, acest lucru este clar pentru toţi analiştii, de unde şi dificultatea europenilor de a acţiona, de exemplu de a decreta sancţiuni serioase împotriva regimului de la Minsk. Vizita lui Emmanuel Macron în Lituania şi Letonia, precum şi declaraţiile sale, demonstrează însă că europenii nu înţeleg nici să rămînă pasivi în acest context.