Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum putem preveni războiul, cum răspundem noilor ameninţări? Teme abordate la Forumul mondial Normandia pentru pace

20201001_093823.jpg

Forumul mondial Normandia pentru pace are loc la Abbaye des Dames, abatie din secolul 12, aflatà la Caen.
Forumul mondial Normandia pentru pace are loc la Abbaye des Dames, abatie din secolul 12, aflatà la Caen.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

La Caen, în Normandia, are loc azi şi mâine al 3-lea «Forum mondial Normandie pentru pace». Tema acestei ediţii este «Prevenirea războiului: cum răspundem noilor ameninţări». Reuniunea este organizată în jurul a trei mari conferinţe, 15 dezbateri şi două serate culturale. Tinerii sunt şi ei implicaţi în eveniment care este patronat, “năşit”, anul acesta de cântăreaţa Barbara Hendricks.

Ziua inaugurală de azi a început cu o mare conferinţă care avea ca temă “Motivele furiei: mize sociale, democratice şi de mediu pentru pace”. Cei peste 600 de oameni prezenţi în sala – din care circa o sută de tineri - erau toţi mascaţi şi ţinuţi la distanţă de câte un scaun liber între ei.

Vorbitorii au intervenit direct din sală – precum fotograful Yann Arthus-Bertrand, ex-ministrul Nicolas Hulot sau gazda reuniunii de la Caen, Hervé Morin, preşedintele regiunii Normandia şi fost ministru şi el – sau prin videoconferinţă cum a fost cazul lui Antonio Guterres, secretarul general ONU, Jane Goodall, primatologă celebră şi mesageră a păcii pe lângă Naţiunile unite sau Enrico Letta, fost premier italian.

Interventia lui Hervé Morin, presedintele regiunii Normandia, fost ministru francez al Apàràrii (Foto: Vasile Damian)

Miza ecologică, chestiunile de mediu, au ocupat un loc important în dezbaterile de azi. Hervé Morin a reamintit astfel că peste o sută de milioane de oameni sunt azi sub ameninţare climatică. Tot liderul regiunii în care ne aflăm a ironizat pe seama preşedintelui american. “Donald Trump este probabil singurul de pe planetă care nu a remarcat schimbările climatice”. In continuarea discursului său inaugural, Hervé Morin a insistat pe faptul că “securitatea şi pace se conjugă azi cu dezvoltarea durabilă şi sănătatea”.

A urmat, prin videoconferinţă, Antonio Guterres. Intr-o franceză impecabilă, secretarul general ONU a notat că actuala pandemie de Covid-19 nu a făcut decât să agraveze şi mai mult inegalităţile.

Antonio Guterres, secretarul general ONU, a intervenit prin video la Forumul mondial Normandia pentru pace (Foto: Vasile Damian)

Profesorul emerit Bertrand Badie a pus apoi bazele dialogului care avea să fie purtat minute în şir. Plecând de la premisa că pacea este afacerera întregii umanităţi şi că suferinţele sociale sunt cele care dictează azi agenda internaţională şi ne arbitrează relaţiile, universitarul francez a încercat să dea o definiţie pozitivă a păcii şi anume că ea presupune o nouă ordine mondială. “Noile conflicte provin din slăbiciunile noastre sociale şi de mediu” mais punea profesorul francez.

Interventia lui Jane Goodall, primatologà celebrà, s-a fàcut tot prin video (Foto: Vasile Damian)

A urmat, din nou prin videoconferinţă, Jane Goodall. Etologa britanică de renume mondial a constatat că “nu mai respectăm deloc natura şi cu atât mai puţin ne respectăm unii pe alţii. Mai beneficiem totuşi încă de o fereastră de tir paşnică pentru a combate schimbările climatice” a conchis optimistă Goodall nu înainte de a ne arăta în direct, pe ecranul computerului ei, un clopoţel creat din metalul unei fost mine anti-personal găsită şi neutralizată în Mozambic graţie unor şobolani dresaţi să facă acest lucru.

Intervenţiile lui Nicolas Hulot şi Yann Arthus-Bertrand, două personalităţi apreciate şi îndelung aplaudate

Nicolas Hulot, fost ministru pe cât de efemer pe atât de mediatic, preşedinte de onoare al Fundaţiei care-i poartă numele, a lansat un apel tinerilor ca să nu cedeze, să nu fie resemnaţi. Intr-un interviu acordat colegilor noştri de la radioul France Bleu, Hulot spune că «criza ecologică este o miză de demnitate umană şi justiţie socială. De-a lungul istoriei, pacea nu a fost norma ci excepţia chiar dacă actuala generaţia franceză nu a cunoscut conflicte pe teritoriul ei. Pacea este un sistem instabil” conchide pe um ton de avertisment Nicolas Hulot.

Multà lume (dar mascatà) în principala salà a Forumului mondial Normandie pentru pace (Foto: Vasile Damian)

A urmat intervenţia lui Yann Arthus-Bretrand – un scurt moment întreruptă de intrarea în sala a unei militante pacifiste ce purta un drapel azer – în cursul căreia fotograful de renume mondial i-a incitat şi el pe tineri să fie liberi, să se elibereze de tirania creşterii economice, cea sub care a trăit el. “Nu poate exista pace pe Pământ câtă vreme nu dăm pace Pământului” mai spunea cel care a devenit un influent militant ecologist.

De notat că acelaşi Yann Arthus-Bertrand a fost şi personalitatea care a deschis masa rotundă din această după-amiază consacrată femeilor şi construcţiei păcii. S-a deplâns pentru început faptul că “femeile sunt marile absente de la negocierile de pace, sunt excluse de la masa discuţiilor”. De ce această formă de discriminare, nu se ştie. S-a evocat bineînţeles şi chestiunea violenţelor sexuale, crime de război rareori evocate. Precizăm că aceste dezbateri legate de leadership-ul femeilor pentru a prezerva pacea s-a făcut în colaborare cu revista Elle, partener media al evenimentului de la Caen.

Dezbaterea privind rolul femeilor în rezolvarea conflictelor a atras multe lume (Foto: Vasile Damian)

In această seară, o serie de alte dezbateri sunt consacrate rolului UE pe scena internaţională, diplomaţiei apei, ce lume în era post-Covid şi problema, recurentă dar la fel de urgente a Amazoniei, plămânul planetei noastre. Ziua de azi se termină cu proiecţia unui film, nominalizat la premiile Oscar 2020 în categoria documentare, intitulat “The Cave” – “Pivniţa” - şi consacrat unui spital subteran improvizat în cartierul al-Ghouta din Siria în timpul războiului care mai face ravagii şi azi în această ţară.

Aleea centralà a "satului pàcii" organizat în gràdinile abatiei unde are loc Forumul mondial Normandie pentru pace (Foto: Vasile Damian) 

In mod paradoxal dar totodată normal ţinând cont de situaţia sanitară, cu toate că s-a vorbit şi se va mai vorbi despre pace până mâine seară, nicio strângere de mână aici la Caen cu toate că, nu-i aşa, ce simbolizează mai mult ca orice pacea, înţelegerea între doi foşti duşmani, decât o strângere de mână. In acest sens dealtfel, revista Paris Match, şi ea partener media al Forumului ca şi France Médias Monde, grupul din care face parte radioul RFI, a organizat aici o frumoasă expoziţie de fotografii cu strângeri de mână celebre: Yasser Arafat cu Itzak Rabin, Ronald Reagan cu Mihail Gorbaciov, generalul de Gaulle cu cancelarul Adenauer, preşedintele Mitterrand cu cancelarul Kohl, şamd.

Intrarea la expozitia de fotografii realizate de reporterii de la revista Paris Match (Foto: Vasile Damian)