Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cancerul poate fi învins iar sportul poate ajuta

ministrul_sporturilor_din_franta_roxana_maracineanu_si_ambasadorul_romaniei_la_paris_luca_niculescu_primesc_echipa_de_bicicliste_a_asociatiei_casiopeea_asociatie_ce_sustine_practicarea_sportului_in_lupta_impotriva_cancerului.jpg

Ministrul Sporturilor din Franta, Roxana Maracineanu si ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu primesc echipa de bicicliste a asociatiei Casiopeea, asociatie ce sustine practicarea sportului în lupta împotriva cancerului.
Ministrul Sporturilor din Franta, Roxana Maracineanu si ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu primesc echipa de bicicliste a asociatiei Casiopeea, asociatie ce sustine practicarea sportului în lupta împotriva cancerului.
Sursa imaginii: 
Ambasada României la Paris.

Este mesajul unei asociații franco-române: Casiopeea. O franțuzoaică a creat asociația în România în momentul când locuia aici, pentru a ajuta femeile bolnave de cancer la sân. Ulterior, a revenit la Paris și a creat organizația similară pentru a lupta împotriva cancerului prin sport. 

An de an, Casiopeea își propune un challenge sportiv pentru a promova mișcarea fizică.

 

Pentru 2020 obiectivul fixat a fost o cursă pe bicicletă, prin 10 țări, între Franța și România, mai exact Arcul de Triumf din București. În 2020 asociația aniversează 10 ani de existență în România și 5 ani în Franța. 

 

Proiectul a fost susținut imediat de Ambasada României la Paris și de Ministerul Sporturilor din Franța.

 

Pandemia de coronavirus a dat însă planul peste cap. Nu și pe femeile din asociație care, au ales să se atreneze pe un traseu intern.

 

Timp de o săptămână, o echipă de 17 femei din asociație a parcurs 850 de km în Franța, între La Baule și Paris pentru a arăta că totul e posibil chiar și după cancer. Fiecare dintre ele a suferit la un moment dat de cancer la sân.

 

La sosire, la Ambasada României din Paris au fost întâmpinate de ambasadorul Luca Niculescu și de ministrul Sporturilor din Franța, Roxana Mărăcineanu.

 

Aceasta a dorit să susțină personal echipa Casiopeea:

”Eu mi-am propus să fac prima etapă din acest drum extraordinar din Paris până în București, cu bicicleta, dar din cauza coronavirusului a trebuit ca întreg planul să fie amânat pentru anul viitor. Ele s-au antrenat, au făcut 1.000 de km aici în Franța, între La Baule și Paris iar pentru mine era important să fiu aici la sosire, la Ambasada României din Paris, pentru că noi susținem sportul bun pentru sănătate, susținem asociațiile create de femei pentru femei căci aici vorbim de o boală ce atinge femeile - cancerul de sân. E important pentru persoana ce a suferit de cancer de sân să își regăsească legătura socială - fie cu persoane ce au suferit aceeași traumă fie cu persoane ce îți dau gustul de viață din nou. Apoi, anumite sporturi sunt bune pentru mobilitatea brațului, pentru inimă, pentru a reveni la o formă bună. 

Vorbim despre o boală ce atinge femeile din ce în ce mai tinere. La ele pot fi administrante tratamente tari dar pentru ca un corp să poată suporta aceste tratamente trebuie să fie în formă fizică extraordinară. Deci sportul este utilizat foarte mult aici în Franța pentru a menține forma persoanelor bolnave pentru a se putea vindeca cât mai repede. Apoi, după ce s-au făcut bine, pentru a nu se reîmbolnăvi. Se știe că atât timp cât o persoană poate să își mențină moralul și fizicul, șansele de a se reîmbolnăvi sunt mai mici”. 

 


Ministrul Sporturilor din Franta, Roxana Mărăcineanu și ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu alături de biciclistele din asociația Casiopeea în curtea ambasadei din Paris, 3 octombrie 2020.
Ministrul Sporturilor din Franta, Roxana Mărăcineanu și ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu alături de biciclistele din asociația Casiopeea în curtea ambasadei din Paris, 3 octombrie 2020.
Sursa imaginii: 
Ambasada României la Paris.

 

Nathalie David este cea care a creat în 2010, în România, asociația Casiopeea. Asociația strânge fonduri pentru a putea oferi proteze mamare acelor femei care au nevoie și totodată face campanii de informare pentru prevenția cancerului la sân. Ulterior, Nathalie a aflat că este chiar ea bolnavă de cancer de sân. A învins boala și datorită sportului motiv pentru care a vrut ca prin experiența personală să ajute și alte femei, de data aceasta în Franța. Astfel că din 2015 există asociația Casiopeea și în Franța.

 

An de an, Nathalie David încurajezează lupta împotriva cancerului la sân printr-o provocare sportivă pentru a arăta că totul este posibil, chiar și după cancer:

În România ajutăm femeile ce au rămas fără sân, din cauza cancerului, să poată beneficia de o proteză mamară.

În Franța, facem prevenție în timpul și după tratament. Organizăm întălniri lunare dar ne stabilim și o provocare anuală. Iar cea pentru anul acesta a fost să mergem pe biciclete până la București. Coronavirusul ne-a dat însă planul peste cap și a trebuit să amânăm pentru anul viitor. Sper că vor fi românce ce vor veni cu noi pe acest traseu. 

Bicicleta ne permite să ne menținem în formă făcând mulți km fără să ne obosim prea mult, comparativ cu o cursă de alergat ori de una de marș. 

Eu personal am făcut sport tot timpul cât am fost bolnavă și m-am simțit bine. Astfel că am creat Casiopeea pentru a promova sportul în rândul oamenilor bolnavi căci el ajută să ne redescoperim corpul dar este bun și pentru ca să ne recâștigăm încrederea de sine”. 

 

Chiar dacă nu a putut avea loc în 2020, cursa Paris-București pe bicicletă va fi la anul.