Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un presupus terorist, judecat la Paris pentru un atentat ratat în periferia capitalei franceze

villejuif.jpg

Biserica Saint-Cyr-Sainte-Juliette din Villejuif a fost tinta unui atac terorist avortat în 2015.
Biserica Saint-Cyr-Sainte-Juliette din Villejuif a fost tinta unui atac terorist avortat în 2015.
Sursa imaginii: 
Kenzo Tribouillard/AFP

La Paris a început procesul unui tânăr algerian de 29 de ani şi a altor 9 protagonişti. Principalul acuzat este bănuit că ar fi pregătit un atentat islamist – avortat – contra unei biserici din Villejuif şi că ar fi ucis o femeie de 32 de ani pe când îşi pregătea atacul terorist.

Sid Ahmed Ghlam, deferit unei curţi speciale cu juri, este acuzat de asasinat şi de tentativă de asasinat în colaborare cu o antrepriză teroristă. Potrivit procurorului, studentul în informatică, fişat S pentru radicalizare islamistă şi căutat de poliţia din Algeria, ar fi vrut să atace în data de 19 aprilie 2015, câteva luni după atacurile de la Charlie Hebdo şi magazinul cuşer, o biserică din Villejuif, periferie sudică a Parisului, în plină slujbă duminicală. Alţi 9 protagonişti, din care doi presupuşi morţi în zona de conflict irakiano-siriană, sunt şi ei judecaţi cu această ocazie.

Atacul de acum 5 ani a putut fi dejucat de forţele de ordine pentru că algerianul a chemat salvarea după ce s-a rănit singur la picior cu arma sa. In urma percheziţiilor la domiciliul său, s-a descoperit un adevărat arsenal: 4 mitraliere kalaşnikov, muniţii, veste anti-glonţ dar şi materiale cu care s–ar fi putut deghiza în poliţist.

In timpul pregătirii atacului său, Sid Ahmed Ghlam este de asemenea bănuit că ar fi ucis-o cu sânge rece, într-o parcare din Villejuif, pe o profesoară de fitness, mama unei fetiţe de 4 ani.

Incarcerat din 2015, acuzatul neagă faptul că ar fi ucis-o pe femeie şi spune că a renunţat la atentat înainte să fie interpelat de poliţie. De partea lor, anchetatorii sunt de părere că tânărul acţiona la comanda grupării teroriste stat islamic. Ceea ce respectivul a recunoscut afirmând însă că a fost „vrăjit” un urma unor voiaje efectuate în Turcia.

 
Un presupus terorist, judecat la Paris pentru un atentat ratat în periferia capitalei franceze