Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Svetlana Tihanovskaia către deputaţii francezi: „Ajutaţi-ne!”

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

„Ajutaţi-ne!” Aceste cuvinte ar putea rezuma mesajul pe care l-a transmis Franţei opozanta belarusă Svetlanta Tihanovskaia. Miercuri 7 cotombrie ea a fost audiată prin teleconferinţă de Comisia pentru afaceri externe a Adunării Naţionale Franceze. Svetlana Tihanovskaia începe să-şi forjeze un veritabil statul de lider politic recunoscut pe plan european şi chiar internaţional.

De cînd trăieşte în exil în Lituania Svetlana Tihanovskaia a avut contacte cu mai mulţi şefi de stat şi cu numeroşi responsabili politici europeni. Pe 29 septembrie ea s-a întîlnit la Vilnius cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Marţi 6 octombrie a fost primită la Berlin de către cancelara Angela Merkel. Iar prin sistemul teleconferinţei ea s-a putut adresa mai multor organisme şi instituţii.

În faţa comisiei pentru afacerile externe ale Adunării Naţionale Franceze ea a lansat următorul apel: „Ajutaţi poporul belarus, ajutaţi-l să evite violenţa şi conflictul civil. Ajutaţi-l să iasă din această criză într-o manieră demnă, ajutaţi-ne să ne îndreptăm spre alegeri libere şi echitabile!”

Svetlana Tihanovskaia a mai rostit astfel de fraze şi în trecut, ea îşi pune toată speranţa în Europa căreia îi reaminteşte cu fiecare ocazie că în Republica Belarus numeroşi opozanţi sunt în închisoare, că preşedintele Lukaşenko, a cărui realegere pe 9 august este contestată, recurge la represiune împotriva manifestanţilor şi a societăţii civile.

Pe 2 octombrie Uniunea Europeană a adoptat un set de sancţiuni la adresa unor responsabili politici de la Minsk, dar Svetlana Tihanivskaia cere extinderea acestei liste. Ea mai cere crearea unui coridor umanitar astfel încît opozanţii belaruşi care au fost închişi, matrataţi şi uneori torturaţi să poate pleca din Republica Belarus. Ea mai evocă şi necesitatea constituirii unui fond de solidaritate pentru manifestanţii care au rămas, în contextul represiunilor, fără locuri de muncă, pentru studenţii expulzaţi din universităţi şi pentru cei care au părăsit Republica Belarus şi se regăsesc în străinătate fără mijloace de subzistenţă.

Svetlana Tihanovskaia mai cere Franţei, după exemplul dat de Polonia şi de Lituania, să-i primească pe studenţii contestatari belaruşi daţi afară din universităţi de puterea de la Minsk.

Deputaţii francezi au ascultat-o cu multă empatie pe Svetlana Tihanovskaia. Cu menţiunea că a existat şi un caz de ridiculizare totală: deputatul comunist Jean-Paul Lecoq a făcut o paralelă între reprimarea manifestanţilor în Republica Belarus şi aşa-zisa reprimare a vestelor galbene în Franţa. Încă o dovadă că o parte stîngii franceze nu are nici cea mai mică idee despre sensul cuvintelor dictatură, autoritarism, totalitarism, represiune.