Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid-19: test salivar francez, eficient în «condiţii reale»

salive.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS - ERIC GAILLARD

CNRS, organismul public de cercetare din Franţa, în colaborare cu două firme private (Alcediag şi SkillCell), a dezvoltat un test salivar de Covid-19. Botezat «EasyCov», testul a demonstrat că poate fi la fel de eficient dar mult mai ieftin şi mai puţin neplăcut decât un test nazal.

«EasyCov», soluţia de depistare salivară a virusului SARS-CoV-2, a dat rezultate promiţătoare în «condiţii reale» afirmă dezvoltatorii săi. Graţie acestui test, mai uşor de realizat şi mai ales mai ieftin decât tradiţionalul test nazal, 87% din cei 220 de pacienţi testaţi au fost găsiţi pozitivi.

Experienţa a avut loc la spitalul universitar din Montpellier (sudul Franţei) începând cu 16 septembrie iar în termeni de fiabilitate, «rezultatele sunt similare cu cele obţinute cu alte teste» spune un cercetător de la CNRS – Centrul naţional de cercetare ştiinţifică – colegilor noştri de la France 24. Acesta reaminteşte că testele nazale clasice au o rată de succes cuprinsă între 70 şi 90%.

«EasyCov» şi-a demonstrat déjà eficacitatea în luna iunie pe pacienţii admişi în spital. De această dată însă echipa şi-a confirmat experienţa pe persoane, cu simptome sau nu, care veneau spontan la spital ca să se testeze. Toate aceste persoane au fost dublu testate, mai întâi cu tradiţionalul test nazal şi apoi şi-au dat şi un eşantion de salivă.

Noua tehnică este o veste bună din mai multe motive, pentru a combate epidemia de Covid-19. In primul rând, testul salivar este mai puţin intruziv, e mai puţin penibil decât băgatul unui beţigaş lung în nas şi în gât. «Acest lucru îl face deci mai uşor de acceptat de către populaţie» spune cercetătorul interviuvat de France 24.

Apoi, testul salivar e mult mai ieftin şi rezultatele sunt mult mai rapide. Pentru testele nazale se folosesc maşini impunătoare şi scumpe. Procesul de încălzire/răcire a eşantionului trebuie repetat de vreo 30 de ori şi deci rezultatul vine după mai multe ore. Cu salivă e nevoie doar de două cicluri de încălzire/răcire cu nişte aparate simple şi portabile, lucru care face că rezultatul e disponibil în 40 de minute.

Pentru moment, noile teste nu pot fi puse în practică fiind aşteptată o ultimă autorizaţie de la autorităţile sanitare. Odată obţinută unda verde, testele salivare nu vor fi destinate marelui public, tot din motive regulamentare. Ele ar putea fi însă introduse într-o primă etapă în casele de bătrâni, cabinetele dentare, şcoli sau în orice alt loc unde e nevoie pentru a limita propagarea rapidă a virusului, asta în contextul în care numărul de cazuri pozitive creşte de la o zi la alta în Franţa.

Dacă se vrea revoluţionar, acest nou test salivar francez nu este o noutate pe plan internaţional. In SUA sunt déjà în circulaţie, cu unda verde a autorităxilor sanitare, 5 astfel de teste diferite. In Israel, Coreea de sud şi Singapore procedeul a fost adoptat la scară mai redusă iar la Djibouti se fac teste salivare doar în aeroport.

 
Covid-19: test salivar francez, eficient în «condiţii reale»