Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Septembrie 2020, cea mai caldă lună septembrie înregistrată vreodată

septembre_20.jpg

Orasul american Los Angeles a tràit un septembrie 2020 canicular.
Orasul american Los Angeles a tràit un septembrie 2020 canicular.
Sursa imaginii: 
FREDERIC J. BROWN/AFP

Potrivit serviciului european Copernicus care se ocupă de schimbările climatice, luna septembrie a acestui an a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată vreodată. După un deceniu record, anii 2020 demarează aşadar pe aceaşi traiectorie.

Copernicus notează că în toată Europa, temperaturiile medii au urcat la cote nemaiîntâlnite. Sud-estul bătrânului continent a fost cel mai afectat, bătând recordul din 2018.

In Arctica siberiană, unde vara aceasta s-a înregistrat o temperatură record de 38°C, continuă să fie cald, cu temperaturi mult peste mediile obişnuite. Banchiza, adică gheaţa care se formează deasupra apei, se topeşte parţial înainte de a se reface iarna. Anul acesta, banchiza şi-a atins minimul anual în septembrie. Un specialist citat de Copernicus remarcă faptul că această regiune din lume – Arctica – este cea care se încălzeşte cel mai repede.

Nu doar marele nord a fost afectat de creşterea temperaturiilor. America şi în particular California, a cunoscut o lună septembrie extrem de caldă, cu 49°C în regiunea Los Angeles, zonă dealtfel mistuită din nou de flăcări.

După ce deceniul precedent, care s-a terminat cu anul 2019, al doilea cel mai cald an înregistrat vreodată pe planetă, anii 2020 demarează aşadar pe aceeaşi traiectorie. După o lună mai 2020, cea mai caldă din istorie, iată avem acum şi un septembrie cel mai cald înregistrat vreodată. Anul 2020 ar putea deci detrona 2016 de pe poziţia a întâia de an cel mai cald din istorie.

In acest ritm, plafonul fixat de Acordul de la Paris – şi anume creşterea temperaturiilor faţă de era pre-industrială cu maximum 1,5°C - riscă să fie repede atins, ba chiar depăşit.

 
Septembrie 2020, cea mai caldă lună septembrie înregistrată vreodată