
Special Paris
Septembrie 2020, cea mai caldă lună septembrie înregistrată vreodată
septembre_20.jpg

Copernicus notează că în toată Europa, temperaturiile medii au urcat la cote nemaiîntâlnite. Sud-estul bătrânului continent a fost cel mai afectat, bătând recordul din 2018.
In Arctica siberiană, unde vara aceasta s-a înregistrat o temperatură record de 38°C, continuă să fie cald, cu temperaturi mult peste mediile obişnuite. Banchiza, adică gheaţa care se formează deasupra apei, se topeşte parţial înainte de a se reface iarna. Anul acesta, banchiza şi-a atins minimul anual în septembrie. Un specialist citat de Copernicus remarcă faptul că această regiune din lume – Arctica – este cea care se încălzeşte cel mai repede.
Nu doar marele nord a fost afectat de creşterea temperaturiilor. America şi în particular California, a cunoscut o lună septembrie extrem de caldă, cu 49°C în regiunea Los Angeles, zonă dealtfel mistuită din nou de flăcări.
După ce deceniul precedent, care s-a terminat cu anul 2019, al doilea cel mai cald an înregistrat vreodată pe planetă, anii 2020 demarează aşadar pe aceeaşi traiectorie. După o lună mai 2020, cea mai caldă din istorie, iată avem acum şi un septembrie cel mai cald înregistrat vreodată. Anul 2020 ar putea deci detrona 2016 de pe poziţia a întâia de an cel mai cald din istorie.
In acest ritm, plafonul fixat de Acordul de la Paris – şi anume creşterea temperaturiilor faţă de era pre-industrială cu maximum 1,5°C - riscă să fie repede atins, ba chiar depăşit.