Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


George Banu despre "Exiluri interioare" – un spectacol la Théâtre de la Ville cu rezonanţe speciale pe timp de pandemie

exils_montage_cr_dr.jpeg

Sursa imaginii: 
Montaj fotografic: Théâtre de la Ville

Epidemia de coronavirus a perturbat pe întreaga planetă practici de convieţuire înrădăcinate de sute de ani. Nu întîmplător virusului este considerat ca un fel de aliat al totalitarismului, sau în orice caz al autoritarismului.

Prin restrîngerea brutală a libertăţii de mişcare acest virus a obligat milioane de oameni şi la un fel de exil interior. Fiecare a trebuit să se exileze în locuinţa sa, în faţa unui ecran, într-un cerc foarte restrîns de rude sau de prieteni. Exiluri interioare este şi titlul unui spectacol creat în acest început de octombrie de regizorul israelian Amos Gitai la Théâtre de la Ville la Paris.

Cunoscut în special ca regizor de film, Amos Gitai propune în spectacolul său o reflecţie pe tema „exilului interior” pornind de la textele unor mari scriitori (precum Thomas Mann) şi gînditori europeni (precum Antonio Gramsci) confruntaţi în secolul trecut cu fascismul dar şi cu comunismul.

În context de pandemie aceste reflecţii primesc valenţe noi, neaşteptate. Criticul şi eseistul George Banu a văzut spectacolul şi ne evocă impresiile (în atmosfera sonoră a unei cafenele pariziene) la microfonul lui Matei Vişniec.