Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump „demolat“ de nepoata sa într-o carte tradusă în Franţa

trop-et-jamais-aez.jpg

Image source: 
Albin Michel

În Franţa a apărut la editura Albin Michel cartea scrisă de Mary L. Trump despre unchiul ei Donald Trump. „Prea mult şi niciodată destul: cum a creat familia mea cel mai pericilos om de lume” – acesta este titlul cărţii, şi se poate spune că Mary L. Trump, pe parcursul a 336 de pagini, creionează un portret terifiant al lui Donald Trump.

Cartea a ieşit în librării joi 8 octombrie, personal nu am reuşit să o citesc dar am ascultat un interviu pe care nepoata lui Donald Trump l-a acordat joi dimineaţă postului de radio France Inter. Şi pot spune că rareori am asistat la o astfel de demolare a unui om din interiorul propriei sale familii.

Un „mincinos narcicist“, un om „crud şi egoist capabil să antreneze în haos, după el, o întreagă ţară“. „Un clovn“, un individ „fără empatie, fără principii dar care nu-şi pierde niciodată sîngele rece, incapabil să analizeze o informaţie şi inapt să ocupe un post cu o astfel de responsabilitate“… Iată cum îl caracterizează Mary L. Trump pe unchiului ei, şi a făcut-o cu un ton sigur, vehement dar şi oarecum profesional întrucît ea este psiholog de profesie.

Din punctul ei de vedere preşedintele Americii este „grav bolnav“ şi încă de multă vreme, purtînd sechelele unei familii dezbinate şi ale unui tată dominator.

Reuşita în afaceri a lui Trump este falsă, a mai spus nepoata sa, de fapt Trump nu a facut decît să utilizeze averea familiei. Ea sugerează chiar că şi la intrarea în Universitate Donald Trump a trişat plătind pe cineva care să dea examen în locul lui.

În Statele Unite cartea lui Mary L. Trump s-a vîndut într-un milion de exemplare. Publicul francez o descoperă în acelaşi timp cu o altă carte ieşită în librării, „Camera în care s-a întîmplat“, şi ea total demolatoare faţă de liderul de la Casa Albă, carte scrisă de John Bolton, fostul consilier pe probleme de securitate al preşedintelui.

La întrebarea dacă Trump este inteligent, pusă de jurnaliştii de la France Inter, Mary L. Trump a răspuns: „Din punctul meu de vedere nu poţi fi inteligent dacă eşti complet insensibil pe plan afectiv şi nu ai nici o curiozitate intelectuală.”

Mary L. Trump este fiica lui Fred Trump, fratelui mai mare al lui Donald, decedat în 1981. Fără îndoială, această carte este în primul rînd o răfuială de familie, faţă de cartea lui John Bolton care este o răfuială politică. Ambele conţin cu siguranţă şi multe adevăruri.