Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord: demonstraţie de forţă a regimului cu ocazia unei defilări militare

coreea.jpg

Dacà ar fi operationalà, aceastà rachetà balisticà transportatà de un camion cu 11 osii, ar putea fi cea mai mare din lume.
Dacà ar fi operationalà, aceastà rachetà balisticà transportatà de un camion cu 11 osii, ar putea fi cea mai mare din lume.
Sursa imaginii: 
AFP PHOTO/KCNA

Coreea de Nord a celebrat a 75-a aniversare a Partidului muncii, la putere de când peninsula s-a divizat în 1953. Aniversările sunt ocazia pentru regimul autoritar de la Phenian de a-şi pune în valoare arsenalul militar. Si în acest an, în ciuda contextului economico-diplomatic dificil, nord-coreenii au dezvăluit o nouă armă.

Noua rachetă balistică intercontinentală, capabilă să atingă ţinte pe teritoriul nord-american, este şi mai lungă decât precedentele modele deţinute de nord-coreeni. In cazul în care ar fi operaţională, arma prezentată sâmbătă de regimul de la Phenian în cursul unei defilări militare impresionante, ar fi dintre cele mai mari din lume din această categorie. O spun specialiştii ONG-ului Federation of American Scientists care au analizat îndeaproape imaginile cu această rachetă botezată Hwasong-15.

«Vom continua să ne întărim forţele armate» a proclamat Kim Jong-un, dictatorul nord-corean, în cursul unui discurs de o jumătate de oră în care nu a pronunţat niciodată Statele unite. Cu câteva săptămâni înaintea prezidenţialelor americane, mesajul este însă unul ofensiv şi cu destinatar clar: Casa albă, estimează mai mulţi analişti citaţi de agenţiile de presă.

Defilarea militară la care, pentru prima oară, niciun reprezentant al presei străine nu a fost invitat, a fost probabil îndeaproape urmărită de serviciile de informaţii sud-coreene şi americane. Televiziunea de stat nord-coreană a arătat escadroane de soldaţi înarmaţi până în dinţi şi vehicule militare aliniate pe marile artere ale capitalei dar şi arme grele, tancuri şi rachete gigantice, unele precum cea evocată mai înainte, transportată de un camion cu 11 osii.

De notat că participanţii la defilarea militară şi publicul prezent – mai puţin numeros decât de obicei – nu purtau mască de protecţie. Kim Jong-un a declarat că «nicio persoană nu a fost atinsă de noul coronavirus în Coreea de nord» asta cu toate că pandemia a afectat întreg mapamondul

 
Coreea de Nord: demonstraţie de forţă a regimului cu ocazie unei defilări militare