Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu: coronavirusul poate supravieţui 28 de zile pe anumite suprafeţe precum telefoanele mobile sau bancnotele

sars_cov_2.jpeg

Potrivit unui studiu australian, noul coronavirus poate supravietui pe suprafete netede - mobile, bancnote, otel, sticlà - pânà la 28 de zile.
Potrivit unui studiu australian, noul coronavirus poate supravietui pe suprafete netede - mobile, bancnote, otel, sticlà - pânà la 28 de zile.
Sursa imaginii: 
Andrew Kelly / Reuters

Cercetători australieni au ajuns la concluzia că SARS-CoV-2 poate supravieţui până la 28 de zile pe anumite suprafeţe, precum telefoanele mobile sau bancnotele. Coronavirusul la originea actualei pandemii de Covid-19 supravieţuieşte cu atât mai mult cu cât mediul în care se află este întunecat şi răcoros, mai spun specialiştii Agenţiei ştiinţifice naţionale australiene.

La 20°C, SARS-CoV-2 este „foarte rezistent” pe suprafeţe netede precum telefoanele mobile. Acolo, ca şi pe sticlă, oţel sau bancnote din polimer, coronavirusul poate supravieţui şi 28 d ezile, adică 4 săptămâni. La 30°C, perioada de supravieţuire scade la 7 zile iar la 40°C ea nu mai e decât de 24 de ore. Pe suprafeţe mai poroase tip bumbac, virusul a trăit mai puţin – 14 zile la temperaturile cele mai joase, doar 16 ore la cele mai ridicate.

Comparativ cu cercetările precedente care arătau că virusul poate supravieţui până la 4 zile pe suprafeţe lise, actualul studiu demonstrează că perioada e „mult mai lungă”, notează Journal of Medical Virology.

Directorul centrului australian de prevenţie a bolilor Trevor Drew a emis totuşi unele rezerve cu privire la felul în care s-a realizat experienţa de mai sus. In primul rând pentru că testele s-au făcut în absenţa unei expuneri la o lumină ultravioletă, lucru care ar fi putut altera repede virusul. Pe de altă parte, umiditatea a fost menţinută la 50% ştiut fiind că o umiditate mai mare este nefastă noului coronavirus.

In fine, Agenţia ştiinţifică naţională australiană notează că SARS-CoV-2 se propagă mai ales prin aer. Cu alte cuvinte, persoanele contaminate sunt mult mai contagioase decât suprafeţele, oricare ar fi acestea, netede sau nu. Studiul poate totuşi explica de ce, chiar dacă nu mai există persoane contaminate, chiar dacă ţara este considerată eliberată de virus, epidemia poate reveni.

 
Studiu: coronavirusul „poate supravieţui 28 de zile pe anumite suprafeţe precum telefoanele mobile sau bancnotele.”