Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Versailles: Palatul Regelui Soare în plină eclipsă turistică

capture_decran_2020-10-12_a_17.14.21.png

Vizitatori la Versailles în ziua redeschiderii, după carantină, pe 6 iunie 2020.
Vizitatori la Versailles în ziua redeschiderii, după carantină, pe 6 iunie 2020.
Sursa imaginii: 
REUTERS / Charles Platiau

Un loc emblematic pentru turismul francez, Palatul de la Versailles, afişează un deficit de 36 de milioane de euro pe anul acesta întrucît numărul de vizitatori a scăzut cu 85 la sută. Specialiştii spun că epidemia de coronavirus a pus capăt, în domeniul turismului, unui model economic care părea triumfător şi în continuă expansiune.

Turiştii care au vizitat Palatul de la Versailles în lunile din urmă au avut impresia că au fost efectiv privilegiaţi. Li s-a părut chiar că au beneficiat aproape de o vizită privată întrucît au putut admira în linişte, fără înghesuială, frumuseţile şi încărcătura istorică a Palatului. Primarul oraşului Versailles, François de Mazières, arată în interviurile sale că absenţa turiştilor străini a afectat profund economia locală. În vremurile normale, chiar şi pe timp de ploaie, Palatul de la Versailles primea între 8000 şi 10 000 de vizitatori pe zi. Acum abia dacă primeşte 2000 de vizitatori zilnic.

Statul francez a deblocat o sumă imensă, de 87 de milioane de euro, în ajutorul oraşului, pentru ca acest loc emblematic, palatul construit de Regele Soare, Ludovic al XIV-lea să rămînă pe linia de plutire, să poată fi în continuare întreţinut împreună cu imensul său parc şi cu fabuloasele sale fîntîni şi bazine. Dar „strălucirea turistică” a Palatului a intrat într-o lungă eclipsă, ca şi tot ceea ce funcţiona în jurul său: cafenele, restaurante, hoteluri, magazine de suveniruri…

Într-un articol publicat în Le Figaro se arată că Versailles mai înseamnă o mie de salariaţi, iar pînă la apariţia virusului a mai însemnat şi spectacole de sunet şi lumină, expoziţii de artă modernă, spectacole de operă şi de balet, precum şi alte evenimente artistice. Virusul a provocat evaporarea brutală a tuturor acestor iniţiative…

A fost oare excesiv, ba chiar „megaloman” modelul de pînă acum de exploatare al Palatului, bazat pe o hiper-prezenţă turistică? Dezbaterea este în orice caz deschisă şi responsabilii locali, împreună cu Ministerul culturii, caută soluţii. Pentru că revenirea la normal nu este garantată de nimic, şi s-ar putea ca turismul de masă în întreaga lume să fie încă penalizat timp de mulţi ani. În 2019 au venit la Versailles şapte milioane de vizitatori. Anul acesta doar un milion. Bilete de intrare în valoare de 50 de milioane de euro ar fi trebuit să se vîndă anul acesta şi nu s-au vîndut.

Ajutorul de 87 de milioane de euro acordat de stat este fundamental pentru Palat care îşi poate continua astfel renovările şi prezerva locurile de muncă. În întreaga regiune între 15 000 şi 20 000 de persoane îşi mai cîştigau existenţa datorită acestei uzine turistice care a fost Palatul.

Acum Palatul de la Versailles a intrat într-o logică de prudenţă, de economii, de regîndire a unor strategii pentru a-şi menţine relaţiile cu mecenatul, cu marile intreprinderi… Au mai fost momente în istoria Franţei cînd Palatul de la Versailles a fost confruntat cu crize severe, la Revoluţia franceză, în 1870 cînd Franţa a pierdut războiul cu Prusia, în anii ocupaţiei naziste… De fiecare dată Palatul de la Versailles a renăscut şi a continuat să strălucească, să atragă lume…

Să însemne oare Covid-19 sfîrşitul unei lungi epoci de aur a Palatului de la Versailles? Numeroşi reponsabili culturali, jurnalişti şi experţi îşi pun acum această întrebare. Întrebare tristă, fără răspuns deocamdată, singurul element de optimism venind din partea statului care face tot posibilul pentru ca această creaţie a Regelui Soare să nu intre într-o stare de deprimare.