Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revoluţia ecologică din Octombrie…

capture_decran_2020-10-12_a_17.20.09.png

Banderolă agăţată de Extinction Rébellion duminică 11 octombrie la primul etaj al Turnului Eiffel la Paris.
Banderolă agăţată de Extinction Rébellion duminică 11 octombrie la primul etaj al Turnului Eiffel la Paris.
Image source: 
STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

În Franţa, militanţi ai mişcării ecologiste Extinction Rébellion au lansat o nouă operaţiune de sensibilizare a opiniei publice în legătură cu urgenţele climaterice. Ei consideră că din cauza crizei sanitare ecologia este pusă între paranteze sau chiar dată uitării.

„Revoltaţi-vă” - iată sloganul care putea fi citit pe o banderolă agăţată duminică 11 octombrie la primul etaj al Turnului Eiffel la Paris. O acţiune simbolică destinată să-i scoată din letargie pe francezi şi să le reamintească faptul că planeta continuă să sufere din cauza unui model economic distrugător pentru natură şi care s-a globalizat. Pînă pe data de 19 octombrie militanţii acestei mişcări au prevăzut numeroase acţiuni în diverse oraşe ale Franţei.

Strategia lor împrumută elemente revoluţionare, unele dintre ele de tristă amintire însă. Ei au decretat o „rebeliune internaţională de octombrie” cu aluzie la Revoluţia din octombrie 1917 din Rusia. Extinction Rébellion este de altfel o mişcare ecologistă internaţională (lansată în 2018) care recurge la o strategie cu două tăişuri: ea consideră că numai acţiunile de neascultare civilă pot forţa oamenii politici să ia măsuri în favoarea protecţiei mediului înconjurător.

În mod paradoxal, criza sanitară globală, deşi a pus urgenţele ecologice între paranteze, a demonstrat şi faptul că oamenii politici pot lua măsuri radicale atunci cînd vor. Faptul că din luna martie încoace mii de avioane au rămas blocate la sol sau că marile deplasări de populaţii în scopuri turistice au diminuat drastic sunt de fapt semne că factorul politic poate acţiona. Ori, dacă prin decizie politică pot fi carantinaţi milioane de oameni şi închise sectoare întregi ale economiei, de ce nu s-ar putea, tot prin decizie politică, reduce drastic emisiile de bioxid de carbon?

Cam aşa îşi motivează aceşti militanţi ecologici acţiunile, pe care le vor revoluţionare, de natură să creeze un val de indignare mondial. Personal observ cum, în urmă cu zece ani, cuvîntul de ordine al nemulţumirilor era indignaţi-vă! Acum el a devenit revoltaţi-vă!