Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: o studentă din 20 spune că a fost violată, una din 10, agresată sexual

studenti.jpg

Amfiteatru cu studenti la universitatea din Rouen, octombrie 2017.
Amfiteatru cu studenti la universitatea din Rouen, octombrie 2017.
Sursa imaginii: 
AFP - CHARLY TRIBALLEAU

Cifre alarmante în învăţământul superior francez! Potrivit unui studiu realizat de Observatorul studenţesc al violenţelor sexuale şi sexiste, o studentă din 20 spune că a fost violată iar una din 10 afirmă că a fost victima unor agresiuni sexuale.

Violurile şi violenţele sexuale sunt puse de cele mai multe ori pe seama „efectului de turmă” dar şi a alcoolului sau a lipsei de educaţiei a tinerilor. Iată ce reise din ancheta publicată luni de Observatorul studenţesc al violenţelor sexuale şi sexiste comise în învăţământul superior.

Cifrele – 5% din femei violate, 11 procente agresate sexual – sunt alarmante. La care se adaugă şi 5% dintre bărbaţi care spun că au fost agresaţi sexual.

Violenţele sunt comise de cele mai multe ori seara sau la sfârşit de săptămână, în afara campusului universitar. Faptele sunt comise de cele mai multe de studenţi. „Adesea, autorii sunt deci apropiaţi sau cunoscuţi de victime” precizează autorii anchetei.

Observatorul la originea anchetei s-a creat în mai 2019 cu obiectivul afişat de a a evalua amploarea fenomenului. A fost trimis on-line, pe internet, un chestionar unor studenţi şi studente din 50 de universităţi franceze, şcoli pregătitoare, mari şcoli, şamd. S-au primit înapoi aproape 10.400 de răspunsuri, trei sferturi de la femei. „Chiar dacă metoda aleasă a fost concepută şi validată de un grup de lucru interprofesional, această anchetă rămâne înainte de toate o iniţiativă studenţească” precizează autorii.

In fine, dispozitivele instaurate de diversele instituţii de învăţământ superior pentru a face faţă acestui tip de situaţie sunt necunoscute de studenţi, reiese din acelaşi studiu.

 
Franţa: o studentă din 20 spune că a fost violată, una din 10, agresată sexual