Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi apeluri în direcţia Turciei pentru a înceta cu provocările în Mediterana

carte-conflit-mediterranee1.png

Harta tensiunilor legate de hidrocarburi în Mediterana
Harta tensiunilor legate de hidrocarburi în Mediterana
Sursa imaginii: 
France 24

Germania şi Statele Unite exercită presiuni asupra Turciei pentru a înceta provocările în spaţiul Mediteranei. Ministrul german al afacerilor externe, Heiko Maas, este aşteptat miercuri 14 octombrie în Turcia după ce marţi 13 octombrie s-a aflat în Grecia şi în Cipru. Turcia a provocat din nou iritarea Grecia după ce a anunţat trimiterea unei vas de prospecţie gazieră în Mediterana.

Seful diplomaţiei germane a cerut de fapt Ankarei să renunţe la politica ei ciclică în care momente de destindere alternează cu altele de provocare. Măsurile unilaterale luate de Ankara riscă să ducă la întreruperea discuţiilor care tocmai au fost lansate cu Grecia în vederea găsirii unor soluţii privind hidrocarburile din Mediterana, a mai spus Heiko Maas. El se exprimă atît în numele Germaniei cît şi în numele Uniunii Europene dat fiind că în prezent Germania asigură preşedinţia comunitară. Vizita sa în Grecia, Cipru şi Turcia are semnificaţia unei misiuni de mediere, dat fiind că Germania, pentru preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, este încă o ţară care îi impune un anume respect. Printre altele şi pentru faptul că foarte mulţi turci locuiesc în Germania.

Reamintesc că Grecia şi Cipru acuză Turcia că efectuează explorări în zona apelor lor teritoriale pentru a găsi zăcăminte de gaz. Există de altfel o competiţie în acest moment pentru exploatarea hidrocarburilor din Mediterana, şi Turcia îşi plasează pionii în acest context.  

Si din partea Statelor Unite a plecat un mesaj spre preşedintele Recep Tayyip Erdogan căruia i se cere acelaşi lucru, să înceteze provocările şi să înceapă imediat discuţii preliminare cu Grecia. Este ceea ce afirmă într-un comunicat Morgan Ortgus, purtătorul de cuvînt al departamentului de stat american, citat de Agenţia France Presse. „Forţa, presiunile, intimidările şi manevrele militare nu vor rezolva tensiunile din Mediterana”, se arată în comunicat.

Tensiunile dintre Grecia şi Turcia, care sunt de altfel istorice, s-au agravat după ce Turcia a trimis, de pe data de 10 august pînă la mijlocul lui septembrie, o navă de explorare, escortată de nave de război, în largul insulelor greceşti. Între timp Turcia şi-a retras nava, lucrurile s-au mai liniştiti, dar pe 10 octombrie ea a pornit din nou în explorare urmînd să efectueze o misiune pînă pe 22 octombrie. Pentru Atena această decizie a lui Erdogan are aproape semnificaţia unei declaraţii de război, şi aceasta din partea unui „aliat”, pentru că ambele ţări fac parte din Alianţa Atlantică.

Germania a convocat, în acest context, un summit european joi şi vineri la Bruxelles, pentru consultări privind situaţia din Mediterana. Spectrul decretării unor sancţiuni împotriva Ankarei planează asupra relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Turcia. Grecia este dispusă să discute cu Turcia, dar numai după ce nava Oruç-Reis se întoarce la ea acasă.