Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Finlanda: Decolteul premierului şi polemica pe reţele

sanna.jpg

Sanna Marin, premiera Finlandei, a pozat cu un mare decolteu pe coperta revistei Trendi.
Sanna Marin, premiera Finlandei, a pozat cu un mare decolteu pe coperta revistei Trendi.
Image source: 
Instagram/@trendimag

Polemică şi decolteuri pe reţelele sociale din Finlanda. De 2-3 zile, sute de finlandeze îşi postează decolteul pe reţelele de socializare cu hashtag-ul «Imwithsanna» - «Sunt cu Sanna» - după numele premierului ţării, Sanna Marin. De la ce a plecat mişcarea de protest şi polemica, comentată şi de ziarul Le Monde în Franţa?

Scandal mare pe reţelele de socializare din Finlanda. Motivul? O fotografie a Sannei Marin, premiera ţării, publicată în week-end pe coperta revistei feminine Trendi. Sefa guvernului de la Helsinki apare în grădinile reşedinţei sale oficiale, zâmbitoare, îmbrăcată într-un sacou negru, fără nimic pe dedesubt, cu un frumos colier la gât.

Sursa foto: Instagram

Cu toate că nu se vede nicio urmă de sâni, imaginea a declanşat un adevărat scandal pe reţelele de socializare. In timp ce unii puritani îi reproşau premierei că se foloseşte de imaginea ei ca să promoveze o marcă – de sacou, de colier, nu se ştie – alţii denunţă indecenţa ţinutei sale. «Face pe manechina în plină criză sanitară» s-a putut chiar citi, relatează corespondenta Le Monde în Finlanda.

Ziarul francez care ne dezvăluie această afacere notează că niciunul din criticii premierei nu citează interviul dat de Sanna Marin revistei Trendi. Interviu în care aceasta evocă obsesia în jurul aparenţei femeilor, motiv pentru care ea personal evită să se schimbe prea des ca să nu facă din asta un subiect de conversaţie.

Criticile la adresa ţinutei sale din Trendi au fost repede contrate de sute de finlandeze – şi unii finlandezi – care au pozat şi postat pe reţele selfie-uri în care apăreau cu piepturile mai mult sau mai puţin dezgolite: 

Sursa foto: Instagram

O ocazie de a denunţa misoginia criticilor«Vrem o lume în care femeia să nu se teamă că-şi pierde credibilitatea din cauza unui decolteu» spune o jurnalistă de televiziune citată de Le Monde.

În fine, chiar dacă nu a publicat şi ea un selfie similar, fosta preşedintă a Finlandei, Tarja Halonen, a felicitat-o pe Sanna Marin pentru faptul că a «intrat în clubul femeilor politice al căror fizic este în permanenţă comentat, în timp ce bărbaţii pot umbla cu pieptul gol, chiar dacă fizicul lor nu le-o permite.»

Reamintim că Sanna Marin, fostă număr doi a partidului social-democrat din Finlanda, a devenit în decembrie anul trecut, la doar 34 de ani, cea mai tânără șefă de guvern din lume.

Finlanda: Decolteul premierului şi polemica pe reţele