Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron impune restricții de circulație nocturne la Paris și în alte 8 metropole din Franța

macron.png

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, în cursul interviului acordat miercuri seara, 14 octombrie 2020, canalelor TF1 si France 2.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, în cursul interviului acordat miercuri seara, 14 octombrie 2020, canalelor TF1 si France 2.
Sursa imaginii: 
France 2

In cursul unui lung interviu (45 de minute) acordat principalelor 2 canale de televiziune din Franța, Emmanuel Macron a anunțat restricții de circulație nocturne (9 seara-6 dimineața) la Paris, în regiunea capitalei și în alte 8 metropole din Franța. Președintele Franței și-a încurajat de asemenea compatrioții să nu se adune mai mult de 6, inclusiv în spațiile private.

Restricțiile de circulație între orele 21 și 6 dimineața vor dura cel puțin o lună. Emmanuel Macron ar vrea însă, cu acordul Parlamentului, să le prelungească până pe întâi decembrie, adică 6 săptămâni de acum încolo.

Restricțiile de circulație se referă la Paris, regiunea capitalei franceze și alte 8 orașe din țară : Lille, Grenoble, Aix-Marseille, Montpellier, Rouen, Toulouse și Saint-Etienne. Ele intră în vigoare sâmbătă aceasta, la miezul nopții. Cei care lucrează după ora 9 seara sau nopțiile, vor avea nevoie de autorizații speciale de la patronii lor respectivi. In caz de încălcare a restricțiilor, se prevede o amendă de 135 de euro, la fel ca și pentru nepurtatul măștii în public. Recidiva este sancționată cu 1.500 de euro.

Nu se vor impune restricții de circulație între diverse orașe sau regiuni ale Franței, mai ales că în week-end începe tradiționala vacanță de toamnă a elevilor și că autoritățile au încurajat plecatul în concediu, în Franța. Emmanuel Macron le-a cerut însă compatrioților săi să nu se așeze «mai mult de 6 la mesele de familie sau cu prietenii» și să poarte masca inclusiv acasă dacă nu se pot păstra distanțele de securitate între cei prezenți.

Pe planul telemuncii, pentru a reduce puțin presiunea, șeful statului preconizează «între 2 și 3 zile de muncă de acasă, restul la serviciu, evident în sectoarele în care telemunca este posibilă.»

«Trebuie să acționăm pentru că situația este preocupantă» a declarat președintele Franței încă de la începtulul intervenției sale pe canalele TF1 și France 2. El a reamintit că numărul de cazuri pozitive și de pacienți în reanimare crește în mod îngrijorător.

Actualmente peste 1.600 de bolnavi sunt în ATI pentru o capacitate națională totală de sub 6.000 de locuri. Cu 84 de noi decese în ultimele 24 de ore, Franța a înregistrat de la începutul epidemiei aproape 33.000 de morți.

«Vom avea de luptat cu acest virus cel puțin până în vara anului viitor» a avertizat Emmanuel Macron în intervenția sa. Ca să sprijine economia, toate sectoarele afectate de epidemie – restaurante, hoteluri, cafenele, cultura, sportul – vor primi ajutoare suplimentare, începând cu măsurile de șomaj tehnic care vor fi reactivate în toate aceste sectoare sinistrate. Teatrele, cinemaurile și sălile de spectacole vor fi încurajate, ajutate, ca să-și reprogrameze ofertele mai devreme pentru a le permite spectatorilor să revină acasă înainte de ora fatidică, 9 seara.