Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa este în stare de urgenţă sanitară

premierul_jean_castex_pe_15_octombrie_la_paris_intr-o_conferinta_de_presa_alaturi_de_ministrul_sanatatii_olivier_veran_si_cel_al_economiei_bruno_le_maire.jpg

Premierul Jean Castex pe 15 octombrie la Paris într-o conferinta de presa alaturi de ministrul Sanatatii, Olivier Véran si cel al Economiei, Bruno Le Maire.
Premierul Jean Castex pe 15 octombrie la Paris într-o conferinta de presa alaturi de ministrul Sanatatii, Olivier Véran si cel al Economiei, Bruno Le Maire.
Image source: 
Ludovic MARIN / AFP

Franţa este în stare de urgenţă sanitară începând de sâmbătă, ora 0:00, pentru următoarele patru săptămâni, anunţă premierul Jean Castex. Decizia a fost luată după ce s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de îmbolnăviri cu Covid, în ultimele 10 zile. Aproximativ 20 de milioane de francezi sunt vizaţi de noi restricţii de circulaţie ce intră în vigoare în noaptea de vineri spre sâmbătă. Practic, nu vor avea voie să circule în intervalul orar 21 – 6 dimineaţa. Sunt acceptate excepţii: cei care lucrează ori se îngrijesc de persoane ce nu se pot descurca singure.

În Paris, în regiunea pariziană şi în alte opt mari oraşe ale Franţei, din noaptea de vineri spre sâmbătă se va putea circula în baza unei autorizaţii ori cu o carte profesională. Măsura decisă de guvern vizează împiedicarea răspândirii coronavirusului. Restricţia vizează strict intervalul 21 – 6 dimineaţa.

Cei care încalcă restricţia riscă 135 de euro iar în caz de recidivă dublă sancţiunea este mult mai grea – 6 luni de închisoare şi 3.750 de euro amendă.

12.000 de jandarmi şi poliţişti se vor afla pe străzi în acest interval orar.

Sindicatul patronal Medef cere ajutoare suplimentare pentru sectoarele afectate de aceste restricţii. Ajutoarele le sunt indispensabile pentru a putea supravieţui, susţine sindicatul.

Ministrul economiei promite noi ajutoare pentru restaurante, hoteluri, cafenele, săli de sport, societăţi de cultură ori pentru cele care organizează diverse evenimente – ele vor beneficia de până la 10.000 de euro pe lună, până la finele anului, dacă au pierdut 50% din cifra de afaceri în această perioadă de restricţii.

La Marsilia, profesioniştii din sectorul restaurantelor şi a barurilor sunt nemulţumiţi că vor înregistra noi pierderi financiare. Yves s-a luat cu mâinile de cap în momentul în care îl privea la televizor pe preşedinte şi s-a întrebat cum va reuşi să se descurce cu toate cheltuielile? Cum va putea să ducă mai departe societatea?

Frederic este proprietarul unei braserii din Vechiul Port din Marsilia. De la începutul anului, el a pierdut jumătate din încasările pe care le realiza în mod normal: "am stat de vorbă cu aleşii locali pentru a reuşi să blocăm vânzătorii ilegali de sucuri ce s-au instalat în faţa teraselor noastre închise de guvern. Noi un putem sta deschişi iar ei atrag lumea pentru că oamenii nu mai au unde să se aşeze pentru a consuma ceva. Suntem pe cale să omorâm economía".

Patronul unei pizzeri, Fabrice, se teme pentru viitorul restaurantului său: "sunt foarte, foarte îngrijorat. Băncile ne sună să ne întrebe când putem rambursa creditele. În perioada carantinei au amânat plata creditelor dar acum trebuie să le plătim. Dar fără activitate, oare cum putem plăti toate facturile, chiria, creditele şi aşa mai departe. Vreau să ne ofere soluţii".

De partea clienţilor, în Paris, Anne-Marie este de părere că trebuie să limităm cu toţii contaminările:"trebuie să ne gândim şi la cei care sunt în spital şi să nu contaminăm. Trebuie să fim atenţi la măsurile sanitare şi să le respectăm".

Sunt şi parizieni care se gândesc déjà la o lume nouă în care aperitivul va putea fi servit încă de la ora prânzului. Iar tinerii se gândesc că a venit momentul să se întâlnească pentru a petrece serile în pijama dar, nu au voie mai mult de 6 în aceeaşi casă: "nu ştiu cum vom facem, ne vom regăsi în garsonierele mici, aşadar mai mult la domiciliu decât în exterior. Vom rămâne la amici şi va fi o reîntoarcere a serilor în care petrecem în pijama".

Macron este pe cale să ucidă sălile de spectacole, au reacţionat imediat producătorii, patronii sălilor de cinema ori de teatre. Cu toţii denunţă această decizie sanitară prevăzută pentru patru săptămâni, posibil chiar timp de 6 săptămâni aşa cum doreşte Emmanuel Macron, dacă Parlamentul va fi de acord cu ideea sa. Oamenii de cultură consideră că avem de a face cu un scandal şi cu o mare injustiţie dat fiind faptul că au diminuat deja numărul de spectatori ce pot asista la reprezentaţii.

În mod normal, spectacolele încep la ora 20h30 …21h. Una dintre soluţii ar fi ca reprezentaţiile să începă mai devreme dar cine va veni la ora 18 să vadă o piesă de teatru, se întreabă directorul unei săli pariziene. Ne îndreptăm spre o catastrofă, este de părere Bertrand Thamin, preşedintele Sindicatului Naţional al Teatrelor Private din Franţa.

Pe de altă parte elevii intră în vacanţă din acest week-end. Trenurile vor circula normal iar cei care doresc să călătorească o vor putea face. Preşedintele Emmanuel Macron asigură că nu vor exista restricţii de transport în timpul acestei vacanţe şi nici vreo limită de deplasare între localităţi. Biletul de tren va putea fi folosit ca justificativ de deplasare între orele 21h şi 6 dimineaţa.

Iar personalul sanitar s-a aflat joi în grevă pentru a cere angajări urgente. Ultima dată când au protestat a fost pe 14 iulie, de ziua naţională a Franţei, când, li s-a adus onorul în festivitatea derulată pe Champs Elysées.

Personalul medical susţine că este nevoie urgentă de noi specialişti, de mărirea salariilor şi de material sanitar.

30% dintre operaţiile medicale au fost amânate pentru moment, în regiunea pariziană, pentru ca bolnavii de Covid-19 să poată fi îngrijiţi în spitale, anunţă directorul Agenţiei Regionale de Sănătate, Aurélien Rousseau. În regiunea pariziană, peste 45% din paturile de reanimare sunt ocupate de pacienţi cu Covid. Sunt peste 500 de bolnavi în reanimare în acest moment în Paris ori în jurul capitalei. În total sunt internate peste 1.600 de persoane, chiar şi în paturi de psihiatrie.

Problema este că mulţi bolnavi, ce suferă de diverse alte boli, au fost deja amânaţi în primăvară pentru a face intervenţii chirugicale în toamnă iar acum nu mai este posibil din cauza acestui nou val de spitalizări.

În momentul în care se derula protestul, primul ministru anunţa că salariile personalului medical vor fi mărite în următoarea perioadă. Iniţial era prevăzut ca salariile să fie mărite în martie, anul viitor.

Premierul Jean Castex susţine că nu pot fi formaţi atât de repede noi infirmieri ori îngrijitori: "Niciun sistem spitalicesc nu ar fi capabil să facă faţă consecinţelor unei astfel de epidemii ce ar putea să facă zeci de mii de spitalizări grave dacă nu facem nimic pentru a împiedica răspândirea virusului. Apoi, nu este suficient să ne dotăm cu materiale medicale şi cu spaţii adaptate, este nevoie să formăm medici şi personal de îngrijire. Stim cu toţii că pentru formarea lor avem nevoie de mai mulţi ani".