Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, pandemie: 20 de milioane de francezi constrînşi să renunţe temporar la viaţa de noapte

capture_decran_2020-10-18_a_18.21.52.png

Zone din Franţa unde au fost decretate restricţii de circulaţie între ora 9 seara şi 6 dimineaţa.
Zone din Franţa unde au fost decretate restricţii de circulaţie între ora 9 seara şi 6 dimineaţa.
Image source: 
RFI

În Franţa au intrat în vigoare, începînd de sîmbăta 17 octombrie, restricţii de circulaţie în regiunea pariziană şi în alte opt mari aglomeraţii urbane. 30 la sută din populaţia Franţei este invitată să renunţe timp de patru săptămîni, după ora 21, la viaţa de noapte, la restaurante şi la spectacole. Aproape 20 de milioane de francezi sunt afectaţi de aceste măsuri destinate să frîneze circulaţia virusului.

Curba crescîndă a numărului de contaminări justifică aceste măsuri. Sîmbătă 17 octombrie, de exemplu, a fost anunţat un bilanţ de peste 32 000 de contaminări în 24 de ore. În aşteptatea unui vaccin şi a unui nou tip de teste, ultra-rapide, executivul combină pedagogia cu fermitatea pentru a-i convinge pe francezi să facă un efort suplimentar în lupta împotriva virusului Covid-19.

Noile măsuri au creat însă un veritabil şoc printre profesioniştii mai multor sectoare, precum cel al spectacolelor şi al restaurantelor, care au încercat să obţină derogări.

„Cu cît facem mai multe excepţii, cu atît creşte riscul ca restricţiile de circulaţie între ora nouă seara şi şase dimineaţa să devină ineficiente.” Iată răspunsul dat de primul ministru Jean Castex directorilor de teatre, cinematografe şi săli de concert care au cerut ca sectorul lor să beneficieze de o anumită toleranţă.

Singura toleranţă acceptată de executiv este ca persoanele care se întorc acasă de la spectacole după ora 21 să fie lăsate să circule fără să primească amendă, cu condiţia, evident, de a demonstra pe baza biletului respectiv că au asistat la un spectacol.  „Trebuie să combatem virusul, trebuie ca regulile să fie clare. Suntem conştienţi că va fi un efort dificil pentru acest sector ale cărui activităţi sunt în special nocturne, dar situaţia sanitară ne obligă să limităm la maximum interacţiunile”, a declarat primul ministru Jean Castex. Executivul promite însă noi măsuri de sprijinire a tot cee ce înseamnă teatru, muzică, spectacol, sport.

Mulţi directori de teatre i-au reproşat preşedintelui Macron că nu ţine seama de o realitate, şi anume că de la redeschiderea sălilor de spectacole nici una dintre ele nu a devenit focar de contamnare. Pentru moment însă nu e nimic de făcut, teatrele se adaptează, spectacolele vor începe mai repede pentru a se termina cel tîrziu la ora 21, iar sîmbăta şi duminica vor fi programate mai multe reprezentaţii în timpul zilei.

Emmanuel Demarcy-Mota, directorul unui important teatru din Paris, Théâtre de la Ville, mai propune o soluţie: şi anume ca intreprinderile să fie înţelegătoare şi să-i lase să plece mai repede pe salariaţii care pot demonstra pe bază de bilet achiziţionat că se duc la teatru. Personal ideea mi se pare atît de strălucită încît cred că ar trebui aplicată şi după dispariţia definitivă a virusului.