Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primar parizian despre decapitarea profesorului: „Unii vor să pună căluşul în gura celor care predau şi promovează libertatea de a gândi”

Manifestanti în Place de la République din Paris, 18 octombrie 2020, în memoria profesorului decapitat de un islamist cecen.

La manifestaţia de duminică din Place de la République, organizată de diverse asociaţii şi sindicate, în memoria profesorului ucis vineri prin decapitare de un islamist cecen pentru că le-a arătat elevilor caricaturi cu profetul Mohamed, au participat zeci de mii de oameni. In majoritate erau profesori şi învăţători, veniţi în semn de solidaritate cu colegul asasinat. La tribuna din piaţă au luat cuvântul numai sindicaliştii şi reprezentanţii ONG-urilor. Politicienii au fost rugaţi să rămână deoparte, discreţi, chiar dacă mulţi aleşi locali şi cel puţin trei miniştri se aflau şi ei acolo. Vasile Damian a stat de vorbă cu Ariel Weil, primarul zonei „Paris Centre”, cea care regrupează primele 4 arondismente ale capitalei franceze.

L-am întâlnit pe alesul socialist din întâmplare, când şi el, şi eu ne pregăteam să părăsim place de la République duminică, după manifestaţie. A acceptat imediat să ne răspundă la câteva întrebări, nu înainte de a ne da părerea lui despre această crimă odioasă, decapitarea unui profesor de istorie şi geografie.

„E o nouă etapă în intimidarea gândirii” e de părere Ariel Weil. „O şcoală a fost déjà atacată în trecut, un profesor a fost ucis la Toulouse (n.r. afacerea Merah, martie 2012). Acum avem de a face cu dorinţa de a intimida instituţia ca atare. Cu această simbolistică macabră, atroce, care este decapitarea, mesajul este următorul: vrem să interzicem, să punem căluşul în gura celor care predau şi care promovează libertatea de a gândi. Despre asta este vorba şi acestui lucru trebuie să-i spunem STOP, să-l refuzăm” ne spune Ariel Weil.

Il întreb atunci pe primarul de Paris Centre dacă ajunge să spunem STOP?

„E important în astfel d emomente să ne adunăm cu toţii pentru oamenii sunt înfuriaţi iar această furie trebuie canalizată spre altceva. Dar, aveţi dreptate, nu ajunge doar săde adunăm într-o piaţă” îmi zice Ariel Weil. „Acum trebuie să trecem la acte. In primul rând, noi, oamenii politici, trebuie să sprijim cât mai mult această instituţie republicană care este şcoala. Trebuie să fim în spatele profesorilor şi a învăţătorilor, trebuie să-i însoţim, ceea ce nu a fost întotdeauna cazul în ultima vreme. De mult timp, unii dintre ei ne spun că sunt teme, subiecte, pe care nu le mai pot preda, precum Shoah sau libertatea de opinie sau lectura critică a religiilor. Toate religiile trebuie să poată fi supuse unor analize critice, istorice şi filosofice şi nimic, niciun canon, nu împiedică acest lucru. Noi politicienii, trebuie să fim alături de profesori ca să-i apărăm şi să spunem NU când instituţia încearcă să se acomodeze sau dă dovadă de laşitate.”

Unele voci spun că acest asasinat oribil demonstrează eşecul instituţiei de învăţământ, alţii dau vina pe clasa politică. Dvs. ce părere aveţi? îl întreb pe Ariel Weil. Primarul socialist îmi răspunde clar: „E vorba de un eşec colectiv chiar dacă noi, politicienii, suntem primii interpelaţi. Noi suntem aleşi ca să acţionăm şi deci evident că purtăm şi noi o responsabilitate în cazul de faţă, la fel cum vom avea o altă responsabilitate mâine pentru a găsi soluţia.”

In fine, alesul socialist din centrul capitalei franceze, arată cu degetul şi spre reţelele de socializare. El ne reaminteşte că luni, „trei asociaţii la originea organizării manifestaţiei de duminică  – SOS Rasisme, SOS Homofobie şi Uniunea studenţilor evrei din Franţa – au intentat o procedură judiciară contra reţelei de socializare Twitter. Cele trei organizaţii îi reproşează că a permis dezagregarea dezbaterii publice. Dezbaterea publică trebuie să aibă loc în condiţii corecte şi pentru asta, cei care au o influenţă atât de mare azi, reţelele de socializare, trebuie să poată modera această dezbatere când ea are loc pe reţele. Se vede în acest caz precis, cu profesorul decapitat, că reţelele de socializare au jucta rolul pe care nu l-a jucat dezbaterea republicană. Spiritele s-au încins, au apărut insultele şi acest lucru nu mai trebuie permis. O dezbatere în aceste condiţii nu trebuie să mai aibă loc” conchide primarul Ariel Weil.

 
Primar parizian despre decapitarea profesorului: „Unii vor să pună căluşul în gura celor care predau şi promovează libertatea de a gândi”