Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Omagiu naţional la universitatea Sorbona pentru profesorul decapitat de un islamist

sorbona.jpeg

Doctoranzi la Sorbona (fotografie de ilustratie).
Doctoranzi la Sorbona (fotografie de ilustratie).
Sursa imaginii: 
AFP

Ancheta antiteroristă privind asasinarea prin decapitare a unui profesor, vineri, în apropierea Parisului, avansează. 15 persoane sunt déjà în arest preventiv, printre ele numărându-se şi 4 elevi ai şcolii unde preda victima. Din surse citate de presa franceză, profesorul ucis a fost desemnat, arătat cu degetul, de elevi din şcoală cărora teroristul, un islamist cecen de 18 ani, le-ar fi dat nişte bani în prealabil. Pe plan politic, omagiile au continuat atât la Paris cât şi la Bruxelles. Senatul francez şi Parlamentul european au păstrat momente de reculegere în memoria profesorului Samuel Paty, asasinat  în mod barbar după ce le arătase elevilor caricaturi cu profetul Mahomed. In fine, preşedinţia franceză a anunţat că un omagiu naţional îi va fi adus profesorului decapitat miercuri în curtea universităţii Sorbona.

„Templu al cunoaşterii, loc istoric al învăţământului universitar francez, focar al geniului francez, Sorbona este monumentul simbolic al spiritului Luminilor şi al strălucirii culturale, literare şi educative a Franţei” se poate citi în comunicatul preşedinţiei franceze. „Acest loc a ştiut dintotdeauna, de-a lungul secolelor, să fie o tribună pentru exprimarea libertăţilor şi a ideilor, un lăcaş care azi capătă o dimensiune simbolică puternică” mai notează biroul preşedintelui Emmanuel Macron.

Alegerea de a aduce la Sorbona un omagiu profesorului Samuel Paty a fost făcută „de comun acord cu familia defunctului” precizează Palatul Elysée. Ceremonia va avea loc miercuri, începând cu ora 7 seara. O ceremonie care, din surse prezidenţiale citate de presa franceză, ar urma să fie „scurtă, solemnă şi plină de simplitate republicană.”

Cotidianul Le Figaro ne anunţă că „preşedintele Emmanuel Macron va ţine un discurs axat pe libertatea de conştinţă ca libertate a progresului.” Un discurs aşadar ca un ecou la moartea lui Samuel Paty, ucis de un islamist după ce le-a arătat elevilor caricaturi cu profetul Mahomed în cadrul unei lecţii despre libertatea de expresie.

 
Omagiu naţional la universitatea Sorbona pentru profesorul decapitat de un islamist