Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ofensiva guvernului francez contra mesajelor de ură pe internet

macron.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, (aici la locul unde a fost decapitat profesorul vinerea trecutà, 16 octombrie 2020), a cerut combaterea mai eficientà a urii pe internet.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, (aici la locul unde a fost decapitat profesorul vinerea trecutà, 16 octombrie 2020), a cerut combaterea mai eficientà a urii pe internet.
Sursa imaginii: 
Abdulmonam Eassa/Pool via REUTERS

Ofensiva guvernului francez contra islamismului se înăspreşte după decapitarea profesorului care le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed. In timp ce ancheta continuă - 15 persoane sunt mai departe arestate preventiv şi audiate de poliţie – mai multe asociaţii dar şi alte persoane fizice sunt şi ele în colimatorul autorităţilor după ce s-au arătat foarte active pe reţelele de socializare. Reţele ale căror responsabili au fost convocaţi la discuţii de oficialii de la Paris.

Patronii din Franţa ai reţelelor Facebook, Twitter, Google, Toktok şi Snapchat au fost primiţi de Marlène Schiappa, ministra delegată la Cetăţenie, şi de ministrul Justiţiei, Eric Dupond-Moretti. Idea a fost de a găsi noi mijloace de a combate ceea ce s-ar putea anumi «cyberislamismul», termen dealtfel inventat acum de executivul francez. Schiappa acuză platformele respective că «nu iau în serios discursurile de ură on-line şi nu acţionează destul pentru a înlătura respectivele mesaje.»

Iniţiativa guvrenului de la Paris vine după ce duminică, în timpul unui Consiliui de apărare prezidat de şeful statului, Emmanuel Macron a cerut noi măsuri pentru a combate discursurile de ură pe internet şi deci în particular pe reţelele de socializare. Reţele care au jucat un rol important în drama care s-a petrecut vineri nu departe de Paris, şi anume decapitarea unui profesor de către un islamist cecen după ce profesorul le arătase elevilor săi caricaturi cu Mahomed în cadrul unui curs privind libertatea de expresie. «Trebuie intensificate acţiunile de detectare pe platformele on-line şi mecanismele de ripostă în faţa apelurile la violenţă» estimase locatarul de la Elysée.

Cum se poate combate acest «cyberislamism», cu ce instrumente legale, iată întrebarea la care caută un răspuns oficialii francezi împreună cu responsabilii reţelelor. Anumite măsuri au fost déjà votate în cadrul legii zise «Avia» după numele deputatei care a propus-o înainte de a fi cenzurate de Consiliul constituţional. Respectivul text legislativ prevedea ca platformele să retragă de pe internet în mai puţin de 24 de ore conţinuturile ilicite, în caz contrar fiind prevăzute amenzi piperate. Consiliul constituţional a estimat însă că există riscuri mari pentru libertăţile individuale. Inţelepţii au considerat de exemplu că platformele riscă să suprime şi conţinuturi care nu sunt ilicite, numai de frica sancţiunilor financiare.

Azi, autorităţile caută să găsească un echilibrul între acest text cenzurat de Consiliul constituţional şi realitatea de pe teren. Astfel, se caută soluţii pentru a-i proteja pe profesori dar şi pe alte persoane cu autoritate publică pentru a evita ca numele lor să apară pe internet. Guvernul ar vrea de asemenea să impună reţelelor să blocheze aşa-zisele «site-uri oglindă», cele care preiau parţial sau integral site-uri déjà interzise de justiţie. Discuţia din Franţa va trebui să se concerteze cu cea la nivel european, Comisia europeană urmând să prezinte până la finele acului aşa-numitul «Digital Service Act».

De partea lor, reţelele de socializare se apără şi spun că au făcut déjà investiţii masive şi au realizat şi progrese notabile în combaterea urii on-line. In ciuda acestor eforturi, guvernul de la Paris le va cere şi mai multe şi chiar ar putea anunţa miercuri o serie de noi măsuri în acest sens.