Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Permafrostul este o bombă cu viruşi

cercetatorul_francez_jean-michel_claverie_se_teme_ca_dezghetarea_pamantului_congelat_ar_putea_sa_aduca_la_viata_virusi_ce_traiau_acum_30.000_-_40.000_de_ani.jpg

Cercetatorul francez Jean-Michel Claverie se teme ca dezghetarea pamântului congelat ar putea sa aduca la viata virusi ce traiau acum 30.000 - 40.000 de ani.
Cercetatorul francez Jean-Michel Claverie se teme ca dezghetarea pamântului congelat ar putea sa aduca la viata virusi ce traiau acum 30.000 - 40.000 de ani.
Image source: 
igs.cnrs-mrs.fr/

Potrivit cercetătorilor, pământul ce se dezgheaţă în nordul Rusiei ar putea elibera diverse virusuri, extrem de periculoase. Solul îngheţat din Marele Nord constituie un formidabil congelator pentru bacterii şi virusuri. Unele sunt vechi de zeci de mii de ani şi s-ar putea reactiva şi elibera ca urmare a încălzirii globale şi a intervenţiilor industriale, în Siberia în special.

Covid-19 era un vírus necunoscut, a debarcat în China fără să ştim nici cum şi nici de ce. De unde ar putea să vină însă următorul agent patogen? Din solul şi rocile îngheţate din Siberia, răspunde un biolog francez, Jean-Michel Claverie.

În 2014 - 2015, acest cercetător de la Universitatea din Aix-Marseille, a demonstrat împreună cu soţia sa -Chantal Abergel, faptul că virusuri vechi chiar şi de 30 000 de ani şi-au conservat în întregime puterea infecţioasă.

Virusurile au fost exhumate din Iacuţia, o republică a Federaţiei Ruse şi situată în Siberia orientală, adică din una dintre cele mai friguroase zone de pe glob unde pământul rămâne congelat pe întreaga durată a anului, indiferent de anotimp.

Aceste virusuri au “dormit” liniştiţi în solul îngheţat, în permafrost.

Analizând toatre straturile unde se regăseau, am dedus că au coabitat cu omul din Neanderthal, explică cei doi cercetători şi cofondatori ai Laboratorului de informaţie geonomică şi structurală din Marsilia. Este un laborator format din patru pereţi şi nicio ferestră dar analizele acestor doi cercetători sunt pe cale să bulverseze tot ce se ştia până acum despre virusuri.  Glumind, cei doi şi-au demit spaţiul de muncă în «sala back to the future» - «înapoi în viitor».

Unele virusuri au fost reactivate. Chiar dacă sunt extrem de vechi virusurile au fost capabile să infecteze amibe – un animal microscopic inofensiv pentru om.

Permafrostul, în straturile cele mai profunde, care pot coborî până la 1,5 km, este un congelator fantastic ce conservă intactă materia organică ce datează chiar şi de mai bine de un million de ani. O magmă ce dormitează în condiţii de conservare ideale: o temperatură cuprinsă între zero şi minus 10 grade, nu există umiditate, apă, lumină ori oxigen. Dacă puneţi un iaurt în permafrost va fi bun şi peste 40.000 de ani”, explică  la microfonul RFI Jean-Michel Claverie :

"Permafrostul este un sol îngheţat ce are aşadar o temperatură mult inferioară temperaturii la care îngheaţă apa şi deci nu există apă în acest mediu ce permite de altfel prezervarea a numeroase organisme, cele mai multe unicelulare, microbi diverşi. Aşadar, toţi aceşti microbi prinşi în acest pământ sunt foarte bine conservaţi – este vorba de ciuperci microscopice şi de virusuri. Ceea ce am descoperit deja de câţiva ani este că virusuri ce au chiar şi undeva între 30.000 – 40.000 de ani, din Neanderthal, pot fi aduşi la viaţă şi reactivaţi chiar dacă au trecut atât de mult timp".

De ce tip de virus este vorba ?

Jean-Michel Claverie: "Există bineînţeles un imens pericol să reactivăm virusuri şi deci tot ceea ce am încercat este să observăm virusurile capabile să infecteze amibe, aceste organisme unicelulare. Ar trebui să fim complet iresponsabili să încercăm să reactivăm virusuri precum cel al variolei".

Cum poate decurge un astfel de experiment?

Jean-Michel Claverie: "Punem în contact diverse eşantioane de sol îngheţat, pe care îl dezgheţăm bineînţeles, cu amibe din laborator, iar uneori, nu întotdeauna bineînţeles, dacă există un virus prezent în sol, observăm că aceste amibe încep să moară şi ştim astfel că avem ceva infecţios prezent în pământ. Iar astfel izolăm noi virusuri ce au între 30.000 şi 40.000 de ani".

Cercetătorul explică faptul că pericolul vine şi din schimbările de climă dar şi din faptul că oamenii ajung mai nou în locuri total neexplorate până acum.

Jean-Michel Claverie: "Căutăm aceste spaţii uitate de lume pentru eventuale mine de argint, de aur, petrol, ori pentru materia primă utilizată în realizarea telefoanelor. Iar pentru a face o mină este necesar să forăm acest sol îngheţat, la o profunzime ce atinge uneori 1 km iar astfel ajungem la o materie organică extrem de veche. Forăm şi expunem astfel oamenii ce lucrează la faţa locului la viruşi adormiţi dar care sunt foarte periculoşi. Expunerea este imediata şi survine aşadar în aceste zone în care nu a călcat picior de om până acum".

Preşedintele Vladimir Putin nu s-a ascuns niciodată că îşi doreşte să facă din Rusia o putere economică «polară». Acum că este accesibilă chiar şi 9 luni pe an calea maritimă, gheaţa nu mai blochează accesul vapoarelor, acestea vor putea traversa întreaga coastă a Extremului Orient iar astfel devin posibile forajele miniere în zonă.

Iar dacă vor fi deschise aceste explorări miniere, pericolul este imens, este o dinamită, conchide cercetătorul francez. Căci, pentru virusuri total necunoscute nu există niciun tratament.