Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Editorial Le Monde: Rezistenţa economiei chineze şi riscurile unor noi tensiuni comerciale

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Ziarul Le Monde comentează în ultimul său editorial, «rezistenţa economiei chineze.» China, care a fost prima ţară afectată de epidemia de Covid-19, a început să înregistreze din nou rezultate economice bune. «Acest relativ succes şi dominaţia care decurge din el, ar putea relansa tensiunile comerciale cu SUA şi Europa» e de părere publicaţia franceză.

Dorinţa Chinei este de a deveni prima putere economică a lumii iar ultimele sale rezultate economice îi permit să marcheze puncte în acest sens. China ar urma să fie singura economie majoră din lume care îşi va continua expansiune în 2020, va înregistra o creştere economică de circa 2%, graţie unei gestionări corecte a epidemiei de Covid-19. O spune FMI-ul, Fondul Monetar Internaţional. Intre timp, SUA şi Europa se mai luptă cu valul doi epidemiologic. Prima va înregistra un recul al PIB-ului cu 4,3% în timp ce zona euro va da înapoi cu peste 8 procente. «Comparaţia e dureroasă» e de părere editorialistul de la Le Monde.

Ziar care ne reaminteşte că şi China, faţă de anul trecut când înregistrase o creştere de peste 6%, nu stă foarte bine. In plus, procentele publicate de Beijing trebuie privite de fiecare dată cu circumspecţie. «Dar şi aşa, economia chineză dă dovadă de o anumită rezistenţă.»

«Cu toate că ţara poartă o mare responsabilitate în propagarea coronavirusului, regimul lui Xi Jinping a ştiut să pună capăt flagelului şi să-şi relanseze economia. In timp ce SUA şi Europa îşi numără cu zecile de mii cazurile zilnice, China raportează 12 bolnavi pe zi. Cu toate acestea, tabloul nu e atât de idilic precum vrea regimul comunist să ni-l prezinte» continuă Le Monde. Ziar care reaminteşte că «creşterea economică afişată e insuficientă pentru a frâna şomajul, lucru care face că milioane de chinezi au basculat în precaritate. Pe plan industrial, lucrurile au demarat din aprilie ceea ce a permis Chinei să-şi mărească părţile în exporturile mondiale, în particular în sectorul materialelor medicale şi informatice.»

«O eventuală nouă mărire a excedentului comercial chinez riscă să alimenteze resentimentele vizavi de o ţară care refuză regulile comerţului internaţional. America lui Donald Trump a fost prima care s-a supărat şi oricare ar fi următorul preşedinte american, tensiunea cu Beijing nu se va termina de la sine. Cât despre europeni, ei par să se fii descotorosit de naivitatea de care dădeau dovadă în ultimii ani pentru a adopta un limbaj mai ferm. In acest context, faptul că China demarează mai repede ar putea reaprinde un război comercial care de această dată putea căpăta o dimensiune mondială» previne în încheiere editorialistul de la Le Monde.