Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Occitanie: Caricaturile realizate de Charlie Hebdo sunt proiectate pe clădiri din Toulouse și Montpellier

vladimir_putin_si_emmanuel_macron_intr-o_videoconferinta.jpg

Vladimir Putin si Emmanuel Macron într-o videoconferinta.
Vladimir Putin si Emmanuel Macron într-o videoconferinta.
Image source: 
Sputnik Photo Agency / via REUTERS

Caricaturi realizate de publicația Charlie Hebdo vor fi expuse miercuri pe diverse clădiri din Toulouse și din Montpellier, în memoria profesorului Samuel Paty. Între timp, președintele Franței, Emmanuel Macron i-a cerut marți omologului rus, Vladimir Putin o mai strânsă colaborare între cele două state în materie de luptă contra terorismului și a migrației ilegale. 

Președintele Vladimir Putin a exprimat condoleanțe și a catalogat drept barbar modul în care și-a pierdut viața profesorul Samuel Paty. 

 

Sâmbătă, ambasada Rusiei la Paris sublinia că atacatorul cecen, în vârstă de 18 ani, acuzat că a decapitat profesorul, nu mai avea legături cu Rusia din 2008.

 

Această crimă nu are nicio legătură cu Rusia, dat fiind faptul că atacatorul locuia în Franța de 12 ani și a fost practic primit de partea franceză, atenționează ambasada Rusiei în Paris și adaugă faptul că tânărul a ajuns în Franța la vârsta de 6 ani, cu întreaga familie, care, a obținut statul de refugiat ceea ce a însemnat automat pierderea naționalității ruse.

 

De partea sa, președintele cecen Ramzan Kadîrov, a condamnat sâmbătă atentatul și a prezentat condoleanțe familiei profesorului și a cerut Franței să ”nu mai provoace musulmanii”.

 

Președintele Franței, Emmanuel Macron a anunțat că va propune în Consiliul de Miniștri de vineri - dizolvarea colectivului pro-palestinian ”Cheikh Yassine”. Emmanuel Macron a afirmat că ”francezii a căror religie este islamul trebuie protejați de islamul radical”.

 

Pe de altă parte, drept un omagiu adus profesorului Samuel Paty, președinta regiunii Occitanie, Carole Delga, a decis să expună caricaturi realizate de Charlie Hebdo pe diverse clădiri din Toulouse și din Montpellier, miercuri, 21 octombrie.

 

Gestul este unul simbolic. În timp ce un omagiu național îi va fi adus lui Samuel Paty în curtea de la Sorbona, miercuri, caricaturi realizate de Charlie Hebdo vor fi proiectate pe fațadele unor cladiri din regiunea Occitanie, 

 

În atentatele din ianuarie 2015, mai mulți desenatori de la Charlie Hebdo au fost uciși pentru că au desenat aceste caricaturi ce reprezentau profetul Mohamed.  Publicația satirică a decis să le publice încă o dată în septembrie, cu ocazia deschiderii procesului privitor la atentatele din 2015. 

 

Iar vineri, profesorul Samuel Paty a fost omorât în fața școlii unde preda, situată în regiunea pariziană, pentru că a arătat elevilor aceleași fotografii. 

 

Proiectarea caricaturilor este pentru președinta acestei regiuni un act extrem de puternic și care se alătură practic unei decizii luate de responsabili din educația națională - care publică o lucrare ce adună caricaturile religioase și politice apărute în presa regională și națională.