
Special Paris
Poluarea nu ucide doar oamenii, ea are şi un cost economic foarte ridicat. Bucureşti, pe locul doi în Europa la cheltuieli provocate de poluarea aerului
default.png

E vorba de primul studiu comparativ privind costurile poluării aerului în marile oraşe europene. Au fost analizate repercusiunile pe care le au principalii trei poluanţi ai aerului – particulele, dioxidul de azot şi ozonul – asupra costurilor sociale. Cu alte cuvinte, costurile directe legate de îngrijirile medicale sau cele indirecte precum reducerea speranţei de viaţă sau bolile grave, cum ar fi bronşitele cronice.
Oraşele cele mai bogate şi mai poluate plătesc costurilor cele mai ridicate, la fel ca şi oraşele din Europa centrală şi de est. Astfel, Londra ajunge în fruntea clasamentului. In capitala Regatului unit costul poluării este cel mai ridicat, aproape 11 miliarde şi jumătate de euro pe an. Pe locul doi ajunge Bucureştiul iar pe trei Berlin.
In capitala României, costul anual al poluării este estimat la peste 6,3 miliarde de euro pe an, cu alte cuvinte circa 3.000 de euro pe cap de locuitor. Din România, în afară de capitală, au mai fost analizate situaţiile din alte 20 de oraşe. Galaţi se situează cel mai bine cu costuri anuale de «doar» 615 euro pe cap de locuitor.
Costul mediu anual în cele 432 de oraşe analizate este de circa 1.300 de euro pe cap de locuitor. Codaşa clasamentului, cea mai puţin poluată şi cu costurile cele mai mici, este Santa Cruz de Tenerife, din insulele spaniole Canare, unde locuitorii nu plătesc decât 382 de euro pe an din cauza poluării aerului.
Capitala Franţei, Paris, se clasează pe locul 7 cu un cost anual al poluării de 3,5 miliarde de euro, adică 1.600 de euro pe cap de locuitor, practic de două ori mai puţin decât pentru un locuitor al Bucureştiului. «Studiul arată cât de rău e aerul poluat pentru sănătate dar şi cât de mari sunt inegalităţile între diversele ţări europene» notează Sascha Marschang, secretarul general al Alianţei europene pentru sănătate publică. «Situaţia poate fi înbunătăţită prin politici publice în materie de transporturi iar oraşele îşi pot reduce costurile încurajând folosirea unor mijloace de transport nepoluante» mai spune responsabilul cittat de asociaţia franceză Respire. Este ştiut că transporturile sunt principala sursă de poluare a aerului în oraşele europene. Alte surse – încălzirea caselor, activităţile industriale sau cele agricole – contribuie şi ele la poluarea aerului.
Reamintim că potrivit Agenţiei europene a mediului, poluarea aerului este principala cauză de mortalitate legată de calitatea mediului, în Europa. Anual mor prematur aproape 500.000 de oameni, în majoritate în marile oraşe. In două treimi dintre aceste metropole, poluarea aerului depăşeşte recomandările OMS – Organizaţia mondială a sănătăţii.