Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premiul Saharov, acordat de Parlamentul european opoziţiei din Belarus

belarus.jpg

O opozantà a presedintelui Alexandr Lukasenko manifesteazà la Minsk în 18 octombrie 2020.
O opozantà a presedintelui Alexandr Lukasenko manifesteazà la Minsk în 18 octombrie 2020.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Stringer

După ce l-a premiat anul trecut pe un profesor universitar uigur, Parlamentul european i-a decernat opoziţiei din Belarus premiul Saharov pentru drepturile omului. Nu este pentru prima dată că opoziţia de la Minsk este premiată de eurodeputaţi.

Opoziţia democratică din Belarus, condusă de Svetlana Tikhanovskaia, este noua laureată a premiului Saharov pentru drepturile omului decernat anual de Parlamentul european. «Au ceva pe care forţa brută nu o va putea niciodată învinge: adevărul. Nu vă abandonaţi lupta, suntem alături de voi» a declarat preşedintele PE, David Sassoli într-un mesaj postat pe Twitter.

 

 

 

Candidatura opoziţiie belaruse avea toate şansele să iasă câştigătoare întrucât era susţinută de principalele grupuri din Parlamentul European – PPE (de dreapta), S&D (social-democraţi) şi Renew Europe (Liberali).

Reamintim că premiul Saharov pentru drepturile omului – în realitate numit «pentru libertatea gândirii» - a fost creat în 1988 de Parlamentul european în onoarea şi memoria fostul om de ştiinţă şi dizident sovietic, Andrei Saharov.

De-a lungul anilor, premiul a fost decernat unor personalităţi precum Nelson Mandela, Alexandr Dubcek, Aung San Suu Kyi iar anul trecut dizidentului uigur, profesorul şi economistul Ilham Tohti.

De notat că opoziţia din Belarus nu este pentru prima dată premiată acum. In 2004 premiul Saharov fusese atribuit Asociaţiei jurnaliştilor din Belarus iar în 2006 opozantului belarus Alexandr Milienkevic.

Noua distincţie vine la momentul potrivit, cu doar trei zile înaintea expirării ultimatumului lansat de opoziţie preşedintelui Alexandr Lukaşenko. In caz că acesta nu renunţă la post, opoziţia va chema la grevă generală şi manifestaţii masive.

Premiul în sine este compus dintr-un cadru care poartă numele lui Andrei Saharov şi un cec de 50.000 de euro. El va fi decernat oficial în 16 decembrie, în hemiciclul Parlamentului European.

Mulţi observatori consideră că premiul Saharov este un fel de anti-cameră a Nobelului pentru pace. E adevărat că există déjà în total 8 dublu-laureaţi, care au primit deci cele două distincţii. Printre ei să-i cităm pe Nelson Mandela, Nadia Murad, Aung san Suu Kyi şi Kofi Anan. Din 2008 încoace, această comunitate şi-a propus să conlucreze în reţea pentru «a promova eforturile în favoarea apărătorilor drepturilor omului din toată lumea.»

 
Premiul Saharov, acordat de Parlamentul european opoziţiei din Belarus