Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anchetă Libération: In Europa centrală şi de est, lipsa de medici agravează efectele epidemiei de Covid

libe.jpg

Afis urias la Varsovia, 2 aprilie 2020.
Afis urias la Varsovia, 2 aprilie 2020.
Image source: 
liberation.fr/Wojtek Radwanski/AFP

Numărul de medici pe cap de locuitor este la un nivel mai scăzut în Europa de Est faţă de cea de Vest, în parte din cauza emigraţiei. «Situaţia este cu atât mai greu de gestionat când al doilea val epidemiologic de Covid loveşte ţări care până acum au fost mai degrabă cruţate», notează semnatara unei anchete pe această temă publicată în ziarul Libération.

«In faţa celui de-al doilea val epidemiologic de Covid-19, Ungaria este înarmată până în dinţi. Aşa se lăuda luna trecută premierul Viktor Orban» ne reaminteşte semnatara anchetei din Libération. Din păcate, «multe din cele 16.000 de respiratoare cumpărate contra 850 de milioane de euros riscă să rămână neutilizate din lipsă de medici care să ştie să le utilizeze» mai notează ziarista franceză citând un medic care i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Orban. Se estimează că în Ungaria nu există decât vreo 2.000 de doctori şi tot atâtea infirmiere capabile să folosească cum trebuie aceste aparate.

«In Cehia, pentru a face faţă lipsei de personal, preşedintele camerei medicilor a lansat un apel colegilor plecaţi la muncă în străinătate cerându-le să revină în ţară cât să surmonteze acest al doilea val epidemiologic. Pentru moment, ecoul a fost slab. Doar 16 medici au răspuns favorabil» notează Libération.

«In ţările Europei centrale şi de est, lipsa medicilor e cronică. In Polonia nu sunt decât 238 pentru 100.000 de locuitori, cel mai prost procent din UE, spune Eurostats citat de ziarul francez. «România e şi ea printre codaşe, cu doar 305 medici pentru 100.000 de locuitori faţă de 431 în Germania şi 524 în Austria. Lipsa de finanţări publice este un început de explicaţie. Bulgaria, Ungaria, Polonia şi România nu consacră nici 5% din PIB sănătăţii când media europeană e de 7 procente» mai scrie Libération.

«Problema principală vine însă de la emigraţia spre Vest, unde salariile sunt mai mari. Intre 2009 şi 2015, jumătate din medicii români şi-au părăsit ţara» reaminteşte ziarul francez care citează şi propunerea lui Clotilde Armand, şi anume «creearea unui fond de compensaţii pentru munca medicală, bani care ar folosi la formarea altor medici şi infirmiere acolo de unde au plecat alţii.»

«Perspectiva e încă îndepărtată dar necesitatea de a inova pentru a-i reţine pe doctori e cu atât mai pregnantă cu cât valul doi de Covid loveşte dur estul şi centrul Europei, zone mai degrabă puţin afectate la primul val din primăvară» conchide Nelly Didelot, semnatara anchetei din Libération.

 
Anchetă Libération: In Europa centrală şi de est, lipsa de medici agravează efectele epidemiei de Covid