Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa : 115 milioane de euro ajutoare pentru spectacole şi cinema

ministrul_culturii_roselyne_bachelot_in_timpul_unei_conferinte_de_presa_asupra_situatiei_sanitare_la_matignon_22_octombrie_2020.jpeg

Ministrul Culturii, Roselyne Bachelot, în timpul unei conferinte de presa asupra situatiei sanitare, la Matignon, 22 octombrie 2020.
Ministrul Culturii, Roselyne Bachelot, în timpul unei conferinte de presa asupra situatiei sanitare, la Matignon, 22 octombrie 2020.
Sursa imaginii: 
Ludovic MARIN POOL/AFP

Patronii sălilor de teatre şi cei de cinematografe vor primi un ajutor de 115 milioane de euro  pentru a putea traversa această perioadă de criză sanitară în care sălile de spectacole trebuie să închidă cel târziu la ora 21. Este ora de la care o bună parte din ţară se află în carantină, până a doua zi la ora 6.

Ministrul Culturii, Roselyne Bachelot anunţă un ajutor suplimentar în valoare de 85 de milioane de euro pentru lumea spectacolului – teatru, dans, operă, comedie muzicală, muzică etc .

Ministrul Culturii susţine că în departamentele în care a fost instituită carantina nocturnă, proprietarii sălilor de spectacole sunt nevoiţi să anuleze reprezentaţiile din lipsă de spectatori.

"Cu aceşti bani sperăm că vor reuşi să facă faţă situaţiei iar spectacolele să fie menţinute chiar şi cu un număr redus de spectatori », spune responsabila.

Situaţia este însă cu atât mai gravă cu cât patronii acestor săli au fost deja obligaţi să diminueze numărul spectatorilor, ca măsură sanitară, pe fondul epidemiei de coronavirus.

Iar cinematografele vor fi ajutate cu un supliment de 30 de milioane de euro. Două reprezentaţii de seară, cea de la ora 20 şi cea de la ora 22, nu mai pot fi ţinute. Ori, acestea două reprezintă jumătate din cifra de afaceri a sălilor de cinema. Ministrul susţine că obiectivul este ca sălile să nu fie nevoite să închidă şi că publicul va putea continua să vadă filme, în săli.

Executivul va propune Parlamentului să prelungească exonerarea de la taxa ce se aplica unui spectacol, şi pentru primul semestru din 2021, pentru a putea ajuta şi în acest mod companiile din sectorul cultural.