Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus Franţa: au reînceput transferurile de pacienţi dintr-o regiune în alta

transfer.jpg

Arhivă
Sursa imaginii: 
PHOTOPQR/L'ALSACE/MAXPPP

„Extinderea epidemiei de Covid-19 pune o problemă majoră de sănătate publică în majoritatea ţărilor în care situaţia epidemiologică este îngrijorătoare”. O spune azi Centrul european de prevenire şi control a maladiilor (ECDC), organism care publică şi lista cu cele 23 de ţări din UE unde situaţia suscită „grave îngrijorări”. Cu excepţia Finlandei, Ciprului, Estoniei şi Greciei, toate celelalte ţări stau prost. In Franţa, „luna noiembrie o să fie ostenitoare” a prevenit dealtfel premierul francez Jean Castex anunţând noile restricţii.

Incepând de la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, altor 38 de noi departamente franceze li se impun restricţii de circulaţie nocturne. Pe scurt, în total 54 de departamente franceze care înglobează circa 46 de milioane de francezi – adică două treimi din populaţia ţării – nu vor mai putea circula între orele 9 seara şi 6 dimineaţa. Scopul acestor interdicţii este de a diminua interacţiunile sociale, în particular ale tinerilor.

Trebuie spus că în Hexagon coronavirusul circulă cu o viteză fulgerătoare, practic mai repede decât la primul val din primăvară, lucru care-l face pe patronul spitalelor pariziene – cel mai mare grup spitalicesc din Europa -  Martin Hirsch, să se alarmeze de faptul că „al doilea val al putea fi mai rău decât primul”. Asta după ce premierul Jean Castex ne-a prezis ieri „o lună noiembrie ostenitoare”.

E adevărat că cifrele dau ameţeli. In 24 de ore s-au înregistrat peste 41.600 de noi cazuri pozitive – un record - şi 165 de decese suplimentare. Astfel, în total, de la debutul pandemiei, circa 34.200 de francezi au murit în urma îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Rata de reproducere a virusului este de 1,35, ceea ce concret înseamnă că numărul de cazuri se dublează la fiecare 15 zile. Ne apropiem aşadar de cifra simbolică de un milion de cazuri pozitive în Franţa.

Nu e deci de mirare că spitalele şi serviciile de terapie intensivă încep să fie pe alocuri nu departe de saturaţie. In regiunea capitalei spre exemplu, una dinter cele mai afectate de Covid-19, 62% din paturile de reanimare consacrate maladiei sunt déjà ocupate. Din aecastăcauză, aproape 30% din operaţii au fost deprogramate în zona Parisului pentru a mări capacitatea din serviciile ATI.

In acest context tensionat a reînceput şi mutarea, transferarea unor pacienţi dintr-un colţ al Franţei în altul. 8 pacienţi din spitalele din Roubaix şi Tourcoing – două localităţi sărace şi cu mare densitate de populaţie - au fost transportaţi noaptea trecută în spitale din regiunea oraşului Lille şi alţi 8 bolnavi au plecat din regiunea Auvergne-Rhône-Alpes spre Nouvelle-Aquitaine. In acest ultim caz, transferurile s-au realizat cu avioane sanitare, medicale.

In toată Franţa, actualmente sunt internaţi în diverse spitale, cu diagnostic Covid-19, peste 14.000 de pacienţi din care circa 2.300 sunt în reanimare.